ATACUL ARMAT din SUA: Autorul avea legături cu terorişti islamişti. FBI tratează ancheta ca dosar antiterorist

Syed Rizwan Farook, unul dintre autorii atacului din California, soldat cu 14 morţi, devenise fundamentalist islamic şi avea legături cu indivizi suspectaţi de terorism internaţional, anunţă surse citate de presa americană, în timp ce autorităţile au găsit bombe artizanale în locuinţa criminalului. Biroul Federal pentru Investigaţii din Statele Unite tratează ancheta în cazul atacului armat din California, soldat cu 14 morţi, ca dosar antiterorist, au anunţat surse citate de cotidianul The New York Times.

9807 afișări
Imaginea articolului ATACUL ARMAT din SUA: Autorul avea legături cu terorişti islamişti. FBI tratează ancheta ca dosar antiterorist

Autorul atacului armat din SUA avea legături cu terorişti islamişti

"Syed Rizwan Farook devenise radicalizat şi avea legături cu indivizi investigaţi de FBI pentru terorism internaţional", a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate americane citat de CNN.

Conform specialiştilor, radicalizarea individului probabil a avut o contribuţie importantă în atacul care este posibil să fi fost generat de pierderea locului de muncă.

Farook, care călătorise de mai multe ori în Arabia Saudită, discutase prin telefon şi pe site-uri de socializare cu indivizi din străinătate suspectaţi de terorism. "Toate aceste elemente par să fi avut un rol important în comiterea atacului, dar nu ştim încă exact despre ce este vorba", a explicat un oficial citat de Fox News.

În apartamentul presupuşilor autori ai atacului au fost găsite numeroase arme de foc, 5.000 de gloanţe şi 12 dispozitive explozive artizanale, a declarat Jarrod Burguan, şeful Poliţiei regionale. "Încă nu cunoaştem mobilul atacului. Dar cei doi autori erau bine echipaţi şi ar fi putut comite un alt carnagiu", a precizat Burguan.

Atacul comis miercuri după-amiază în California, soldat cu 14 morţi, ar putea avea caracter terorist, dar motivaţiile criminalilor nu au fost încă stabilite, a afirmat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. "Încă nu ştim amploarea planurilor atacatorilor, nici motivaţiile acestora", a declarat joi Barack Obama, precizând că Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI) încă cercetează circumstanţele producerii atacului. "Ipoteza unui act terorist rămâne incertă, nu ştim nimic clar. Există această posibilitate", a adăugat liderul de la Casa Albă, explicând că un alt motiv ar putea fi o dispută după pierderea unui loc de muncă. Preşedintele Statelor Unite a reiterat că sunt necesare "măsuri esenţiale" pentru a bloca accesul anumitor tipuri de indivizi la arme de foc. "Observăm o prevalenţă a atacurilor de acest fel în întreaga ţară şi cred că mulţi americani au sentimentul neputinţei. Nu îi putem lăsa doar pe profesionişti să se ocupe de problema acestor crime oribile, trebuie să contribuim cu toţii", a spus Obama.

"Congresul trebuie să ia măsuri rapide pentru remedierea problemelor legislative privind deţinerea armelor de foc. Ceea ce ştim sigur este că în Statele Unite continuă o tendinţă periculoasă a violenţelor cu victime multiple", declarase Obama miercuri noapte, imediat după atacul armat din San Bernardino.

Biroul Federal pentru Investigaţii din Statele Unite verifică dacă atacul comis în orăşelul californian San Bernardino, soldat cu cel puţin 14 morţi, este incident terorist, deocamdată nefiind exclusă nicio posibilitate.

Paisprezece persoane au fost împuşcate mortal, iar alte 20 au fost rănite în incidentul armat din oraşul californian San Bernardino. Atacul a avut loc în sala de conferinţe a unui centru pentru tratarea persoanelor cu deficienţe cognitive (Inland Regional Center) aflat în zona Waterman din San Bernardino, un orăşel de 200.000 de locuitori situat la 100 de kilometri est de Los Angeles.

Presupuşii autori ai atacului - Syed Rizwan Farook şi partenera sa Tashfeen Malik - au fost împuşcaţi mortal în confruntări cu poliţia. Farook, în vârstă de 28 de ani, era cetăţean american, dar călătorise de mai multe ori în Arabia Saudită.

FBI tratează ancheta în cazul atacului din California ca dosar antiterorist - surse

Biroul Federal pentru Investigaţii din Statele Unite tratează ancheta în cazul atacului armat din California, soldat cu 14 morţi, ca dosar antiterorist, anunţă surse citate de cotidianul The New York Times.

FBI consideră această anchetă ca având caracter antiterorist, din cauza arsenalului deţinut de suspecţi, din cauza călătoriilor acestora în Orientul Mijlociu şi a dovezilor că unul dintre autori avea legături cu islamişti, au declarat surse oficiale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici