Aung San Suu Kyi din Myanmar a fost aleasă deputată cu 99% din voturile din circumscripţia sa rurală

Opozanta Aung San Suu Kyi din Myanmar a obţinut un mandat de deputat pentru prima dată în cariera sa, în cursul unor alegeri legislative parţiale istorice, a anunţat duminică seara partidul său, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), care mizează pe victorii în toată ţara.

398 afișări
Imaginea articolului Aung San Suu Kyi din Myanmar a fost aleasă deputată cu 99% din voturile din circumscripţia sa rurală

Aung San Suu Kyi din Myanmar a fost aleasă deputată cu 99% din voturile din circumscripţia sa rurală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aung San Suu Kyi ar fi obţinut 99% din voturile din circumscripţia sa rurală de la Kahwmu, a declarat pentru AFP Soe Win, un cadru al Ligii, în timp ce mii de susţinători strigau de bucurie şi cântau în faţa sediului partidului din Rangoon.

Potrivit acestui oficial, laureata Premiului Nobel pentru Pace ar fi obţinut victoria în toate birourile de vot din această circumscripţie aflată la două ore distanţă de capitală.

Soe Win a anunţat totodată "speranţe serioase de victorie" în cele 44 de circumscripţii în care LND a prezentat un candidat, dintr-un total de 45 în care s-a organizat scrutinul, şi anume 37 pentru Camera inferioară a Parlamentului (dintr-un total de 440 de deputaţi), şase pentru Camera superioară şi doi pentru legislative regionale.

"Suntem în frunte pentru câştigarea celor 44 de mandate. Aşteptăm în continuare anunţul oficial", a declarat el, în timp ce regimul nu a comunicat încă nicio estimare.

Considerată acum doi ani inamicul public numărul unu de către junta aflată pe atunci la putere, Aung San Suu Kyi era prezentată ca principala favorită în faţa primului verdict al urnelor din cariera sa.

"Am aşteptat această zi de mult. Sunt atât de fericită. Nu pot descrie ceea ce resimt", a declarat o femeie, Kalyar, în vârstă de 40 de ani.

Guvernul, alcătuit din foşti militari reformatori sosiţi la putere acum un an, încearcă să demonstreze că reformele sale justifică o anulare a sancţiunilor occidentale care sufocă economia ţării.

La finalul unui proces de tranziţie lipsit de violenţe şi aflat sub controlul armatei, această nouă echipă i-a propus lui Aung San Suu Kyi să se integreze în mod oficial în eşicherul politic. Potrivit unor analişti, Guvernul este interesat ca opozanta să triumfe sub privirile comunităţii internaţionale.

Aung San Suu Kyi a denunţat în mai multe rânduri o campanie plină de nereguli. Însă ea a revendicat totodată nevoia de a participa, deci de a legitima procesul în curs.

LND a denunţat duminică prezenţa unei pete de ceară pe buletinele de vot în dreptul numelui candidaţilor săi, un lucru care ar putea facilita anularea voturilor.

Însă incidentele au fost minimizate de Surin Pitsuwan, secretarul general al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care a trimis observatori.

"În general, lucrurile decurg bine. Există numeroase plângeri de acest tip în cursul alegerilor din numeroase alte ţări", a relevat el. "Nu am auzit despre nimic serios", a continuat Pitsuwan.

Malgorzata Wasilewska, o observatoare a Uniunii Europene (UE), a apreciat, de asemenea, că desfăşurarea operaţiunilor a arătat semne "foarte încurajatoare", apreciind că este prea devreme pentru a se trage concluzii cu privire la nivelul întregii ţări şi asupra credibilităţii reale a procesului.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton şi-a exprimat cu prudenţă speranţele referitor la o evoluţie politică în Myanmar, la finalul Conferinţei Prietenilor Siriei de la Istanbul.

"Suntem angajaţi în susţinerea acestor eforturi", a declarat Clinton. "Este prea devreme pentru a aprecia semnificaţia progreselor realizate în cursul ultimelor luni şi dacă acestea vor continua", a adăugat ea.

După mai mulţi ani de disimulare a susţinerii acordate unei femei care a devenit simbolul rezistenţei faţă de juntă, partizanii lui Aung San Suu Kyi şi-au exprimat, de câteva săptămâni încoce bucuria, convinşi de victoria acesteia.

Cântecul "Mama noastră s-a întors" a devenit un imn de campanie.

Duminică, în urma unor ultime deplasări din cauza unor probleme de sănătate minore, Aung San Suu Kyi a efectuat vizite dimineaţa, purtând o rochie de culoarea roşie, zâmbind foarte detaşată, în satele din circumscripţia sa.

"Doamna" din Rangoon a triumfat în alegerile din 1990, fără ca junta să recunoască vreodată rezultatele. Ea era în continuare supravegheată la domiciliu 20 de ani mai târziu, în noiembrie 2010, când au avut loc alegeri legislative, boicotate de LND şi calificate drept o "mascaradă" de către Occident.

"Procesul electoral din 2010 (...) a reprezentat o opotunitate ratată (...). Este necesar ca acest lucru să nu se mai întâmple în Myanmar, o ţară intrată într-o nouă perioadă", a apreciat înainte de vot Emisarul Special ONU pentru Drepturile Omului în Myanmar Tomas Ojea Quintana.

Puterea nu are motive să se teamă din punct de vedere al ponderii acestui scrutin.

Partidul Solidarităţii şi Dezvoltării Uniunii (USDP), creat integral de fosta juntă, a revendicat aproximativ 80% din mandate în alegerile din 2010. De asemenea, un sfert dintre parlamentari sunt, în virtutea Constituţiei, militari activi desemnaţi în cadrul procesului electoral.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici