Austria, reclamată pentru alocaţii „discriminatorii” acordate copiilor imigranţilor români şi nu numai / Reacţia autorităţilor

2546 afișări
Imaginea articolului  Austria, reclamată pentru alocaţii „discriminatorii” acordate copiilor imigranţilor români şi nu numai / Reacţia autorităţilor

Austria, reclamată pentru alocaţii „discriminatorii” acordate copiilor imigranţilor români şi nu numai / Reacţia autorităţilor

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa legislaţiei din Austria privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor comunitari, considerată "discriminatorie" conform reglementărilor comunitare.

"Astăzi, Comisia Europeană a decis să transmită cazul Austriei la Curtea de Justiţie a UE. Comisia consideră că legislaţia austriacă privind indexarea alocaţiilor familiale, a creditelor fiscale pentru copii şi creditelor fiscale pentru familie nu este permisă de reglementările UE şi este discriminatorie", anunţă Executivul UE, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Pe 1 ianuarie 2019, Austria a introdus un mecanism de indexare a alocaţiilor familiale, creditelor fiscale pentru copii şi familie acordate cetăţenilor UE care muncesc în Austria şi ai căror copii locuiesc în ţările de origine. Comisia consideră că un astfel de mecanism de indexare intră în contradicţie cu reglementările UE privind libertatea de circulaţie a angajaţilor şi cu cele privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale", argumentează Comisia Europeană.

"Mecanismul intră în contradicţie cu actualele reglementări privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale, dat fiind că angajaţi din sistemul UE de mobilitate care lucrează în Austria şi care contribuie în totalitate la economia austriacă, la forţa de muncă şi la sistemul de asigurări sociale primesc mai puţine beneficii comparativ cu angajaţii ai căror copii locuiesc în Austria", subliniază Comisia Europeană.

Austria argumentează că repartiţia alocaţiilor se bazează pe diferenţele de nivel de trai din UE

Diferenţele privind nivelul de trai din ţările Uniunii Europene rămân un "argument în sfera dreptului", afirmă ministrul austriac al Familiei, Christine Aschbacher, subliniind, cu referire la legea privind indexarea alocaţiilor, că este dreptul Comisiei Europene să sesizeze Curtea de Justiţie a UE.

"Pentru noi, diferenţele de nivel de trai în Uniunea Europeană rămân un argument în sfera dreptului", afirmă ministrul austriac al Familiei, Christine Aschbacher, potrivit publicaţiei Der Spiegel.

Desigur, Comisia Europeană este liberă să sesizeze Curtea de Justiţie a UE dacă "are dubii privind compatibilitatea legii indexării alocaţiilor cu reglementările comunitare", a subliniat oficialul austriac.

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa legislaţiei din Austria privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor comunitari, considerată "discriminatorie" conform reglementărilor comunitare.

Eurodeputaţii austrieci Andreas Schieder şi Evelyn Regner, din cadrul Partidului Social-Democrat austriac (SPÖ, centru-stânga), au salutat decizia Comisiei Europene, considerând-o "un semnal foarte important pentru mai multe reglementări de drept la nivel comunitar". "Într-o Europă a drepturilor, toţi copiii sunt egali. Acest lucru trebuie să îl afle şi cancelarul austriac Sebastian Kurz", membru al Partidului Popular din Austria (ÖVP, centru-dreapta), afirmă eurodeputata Evelyn Regner.

Comisia Europeană a declanşat în ianuarie 2019 procedura care poate conduce la sancţionarea Austriei din cauza legii privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor comunitari.

Parlamentul de la Viena a adoptat în octombrie 2018 un proiect de lege care prevede că imigranţii din alte ţări ale Uniunii Europene care muncesc în Austria vor primi pentru copiii aflaţi în ţara de origine alocaţii adaptate nivelului de trai şi veniturilor din naţiunea respectivă. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această măsură înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici