Avionul dispărut s-ar putea afla la 300 de km de arhipelagul Fernando Noronha

Avionul companiei Air France care a dispărut, luni, deasupra Atlanticului, s-ar putea afla la o distanţă de 300 de kilometri de arhipelagul brazilian Fernando de Norohna, conform calculelor unui expert brazilian în domeniul securităţii aeriene.

119 afișări
Imaginea articolului Avionul dispărut s-ar putea afla la 300 de km de arhipelagul Fernando Noronha

Avionul Air France dispărut s-ar putea afla la 300 de km de arhipelagul Fernando Noronha (Imagine: Google Earth)

Aparatul, care asigura legătura între Rio de Janeiro şi Paris, având 228 de persoane la bord, "se găseşte la cel mult 300 de kilometri est de arhipelagul Fernando de Noronha, în direcţia Dakar", a declarat Gustavo Adolfo Franco Ferreira, fost colonel în armata braziliană.

Subliniind că în acea zonă apele nu sunt îngheţate, expertul nu a exclus posibilitatea găsirii unor supravieţuitori, în cazul în care piloţii au reuşit să amerizeze în apropierea acestui arhipelag turistic, a cărui extremitate orientală se găseşte la circa 500 de kilometri de coastele braziliene.

"Fără nicio îndoială, sunt condiţii mai bune decât (pe fluviul-n.r.) Hudson" din Statele Unite, unde un pilot a reuşit în luna februarie să amerizeze, salvând viaţa a 155 de pasageri.

Totuşi, Gustavo Ferreira a estimat "puţin probabil" ca Airbusului companiei Air France să fi reuşit să amerizeze în condiţiile în care aparatul avea o problemă electrică, după cum a precizat compania aeriană.

Secretarul de stat francez pentru transporturi, Dominique Bussereau, a apreciat însă că orice ipoteză referitoare la dispariţia aparatului Airbus A330 ar fi "falsă şi eronată".

Anterior, Francois Brousse, directorul pentru comunicare al Air France, afirmase că "cel mai probabil, avionul a fost lovit de un trăsnet".

Dominique Bussereau a lansat un apel la "prudenţă" în privinţa cauzelor dispariţiei aparatului. "Deocamdată, nu cunoaştem absolut nimic. Orice ipoteză ar fi falsă şi eronată", a declarat el presei, pe aeroportul Roissy, unde urma să se întâlnească cu rudele apropiate ale pasagerilor.

"Am suficientă experienţă ca să ştiu că se vehiculează multe informaţii. Noi nu ne grăbim. Datorăm acest lucru familiilor", a adăugat el.

Ipoteza unei deturnări "este în mod clar eliminată", declarase mai devreme ministrul Transporturilor, Jean-Louis Borloo, pronunţându-se mai degrabă pentru "ipoteza unui accident".

Avionul dispărut era la 565 de kilometri de litoralul brazilian în timpul ultimului contact radio

Avionul se afla la 565 de kilometri de litoralul brazilian în momentul ultimului său contact radio, potrivit autorităţilor aeronautice din Brazilia.

"La ora locală 22.33 (04.33, ora României), zborul AFR 447 a stabilit ultimul său contact radio cu Centrul de Control al zonei atlantice", se arată într-un raport oficial, potrivit căruia aparatul era localizat atunci la 565 de kilometri de oraşul de coastă Natal.

Aeronava zbura normal, cu o viteză de 840 de kilometri la oră, la o altitudine de 35.000 de picioare (sub 11.000 de metri), subliniază raportul.

Dispariţia avionului, care efectua o cursă dinspre Rio de Janeiro spre Paris, s-a produs după ieşirea acestuia din zona de acoperire a radarelor braziliene, cu câteva minute înainte de intrarea acestuia în spaţiul aerian al Senegalului.

În ultimul său contact radio, echipajul a precizat că aeronava urma să pătrundă în spaţiul aerian al ţării africane la ora 02.20 GMT (05.20, ora României). La această oră, din cauza lipsei unei confirmări, Centrul de Control brazilian a avertizat Centrul de Control senegalez de la Dakar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici