Bacteria E.coli din Europa, o formă evoluată a unei tulpini identificate în Germania în 2001

Epidemia de E.coli din Europa este provocată de o tulpină extrem de toxică a bacteriei, identificată pentru prima dată în Munster, Germania, în 2001, potrivit analizelor genetice realizate de două echipe separate de cercetători, relatează Wall Street Journal, în ediţia electronică de joi.

491 afișări
Imaginea articolului Bacteria E.coli din Europa, o formă evoluată a unei tulpini identificate în Germania în 2001

Bacteria E.coli din Europa, o formă evoluată a unei tulpini identificate în Germania în 2001 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Stabilirea predecesorului acesteia poate ajuta oamenii de ştiinţă să identifice originea, modul de răspândire şi sursa bolii. Astfel de comparaţii genetice pot contribui, de asemenea, la explicarea mecanismului biologic care face bacteria atât de virulentă.

"Tot ceea ce ştim până în prezent este faptul că este o tulpină evoluată", a declarat Alexander Mellmann de la Spitalul Universitar din Munster, care a fost implicat într-una din analizele genetice. "Dacă ar fi fost complet necunoscută, ne-am fi luptat mai mult cu ea", a adăugat el.

În afară de grupul lui Mellmann, o echipă separată de la BGI (Beijing Genomics Institute) şi Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf a comparat materialul genetic din 2001 cu tulpina din 2011. Cercetătorii au găsit şapte gene cruciale pentru supravieţuirea ambelor tulpine identice, precum şi alte 12 gene comune.

Tulpina din 2001 a provocat mai puţin de cinci cazuri identificate în întreaga lume, iar oamenii de ştiinţă nu au identificat niciodată rezervorul natural al acesteia. Analizele genetice arată că deşi tulpina din 2001 are material genetic comun cu alte tulpini, au intervenit unele schimbări majore.

Versiunea din 2011 a devenit rezistentă la opt clase de antibiotice, inclusiv penicilină, streptomicină şi sulfonamidă. Presupusul motiv este că evoluţia sa rapidă "a condus la obţinerea mai multor gene în ultimii zece ani" care conferă imunitate la antibiotice, potrivit BGI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici