„Veţi vedea la momentul votului. Mai este timp. Ei (palestinienii) nu au depus, încă, (cererea de recunoaştere)”, i-a spus Borisov lui Netanyahu, care l-a întrebat, într-o conferinţă de presă comună, la Sofia, cum va vota Bulgaria la ONU.
Palestinienii şi-au anunţat de câteva luni intenţia de a cere, la ONU, recunoaşterea unui stat, Palestina, în cadrul unei sesiuni anuale a Adunării Generale, în septembrie. Ei intenţionează să îşi înceapă demersurile încă de la sfârşitul lui iulie.
Netanyahu efectuează vizite în mai multe ţări europene, cu scopul de a le cere susţinerea împotriva declarării unilaterale a unui stat palestinian. Miercuri, el s-a întâlnit, la Bucureşti, cu premierul Emil Boc, care s-a declarat împotriva „oricărei soluţii unilaterale”.
Bulgaria poartă, în continuare, discuţii cu partenerii săi din cadrul Uniunii Europene (UE), pentru a-şi stabili poziţia, a precizat Borisov.
„Noi suntem categorici asupra unui punct, şi anume că toate părţile trebuie să se întoarcă la masa negocierilor, pentru a obţine acordurile necesare păcii. Aceasta va fi şi poziţia noastră la ONU”, a adăugat premierul bulgar.
Netanyahu, care a participat, împreună cu opt miniştri, la o primă şedinţă comună a guvernelor bulgar şi israelian, s-a declarat hotărât să extindă relaţiile economice bilaterale, mai ales în domeniul investiţiilor, agriculturii, energiei şi transporturilor.
El a insistat, de asemenea, asupra unei „legături solide” între cele două popoare, după „mobilizarea (în timpul celui de al Doilea Război Mondial) a societăţii şi elitei bulgare, pentru salvarea a mii de evrei”.
În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Bulgaria a fost singurul aliat al Germaniei care şi-a salvat evreii de la lagărele naziste.
Au fost încheiate două acorduri de cooperare, în domeniul investiţiilor şi cercetării. Un acord de cooperare în domeniul industriei de armament, anunţat cu o zi înaintea vizitei, nu a fost, însă, semnat.