Cele cinci minciuni spuse de giganţii internetului la audierea din congresul american

  • Zuckerberg, Bezos, Pichai şi Cook au fost audiaţi de Comisia Juridică.
  • În multe cuvinte, cei patru au încercat să nu spună nimic.
  • Au scăpat, totuşi, câteva minciuni care n-au trecut neobservate.
12194 afișări
Imaginea articolului Cele cinci minciuni spuse de giganţii internetului la audierea din congresul american

Sursa FOTO: Profimedia

Poate datorită faptului că au depus jurământul online, celor patru mari ai internetului le-au mai scăpat mici, dar nu atât de nevinovate, minciuni. După o audiere maraton, în care politicienii americani au demonstrat că anumite metehne sunt universal valabile în tagma politicienilor, iată care sunt micile minciuni care spun multe

  1. Ai control asupra datelor tale personale.

Sundar Pichai de la Google a încercat să-i convingă pe congresmenii americani că au simplificat setăroile în aşa fel încât oamenilor să le fie mult mai uşor să controleze ce se întâmplă cu datele lor personale. Ciudată afirmaţie din partea unei companii pentru care datele personale reprezintă o mare felie de business. E adevărat că au apărut mai multe switch-uri şi butoane pe paginile de setare a preferinţelor, Dar asta e ca şi cum ai spune că oricine poate pilota un avion, pentru că şi acela are multe switch-uri şi butoane. În realitate, studiile arată că mai bine de jumătate dintre utilizatori nu înţeleg despre ce e vorba în setările respective.

  1. Ai multe alternative

Această nestemată a venit de la Tim Cook, CEO-ul Apple. Te face să zâmbeşti, iar cine foloseşte un iPhone ştie despre ce e vorba. Într-adevăr, AppStore e o bibliotecă în care găseşti aproape orice, dar să te ferească cel de sus să vrei să treci de la iPhone la Android. Cei de la Apple au făcut ca procesul să fie cât mai enervant cu putinţă. Sigur, poţi să-ţi iei datele din Facebook şi să treci la o altă platformă, dar de ce ai face asta când toţi prietenii şi rudele sunt pe Facebook? Poţi alege un alt motor de căutare, dar tot n-ai scăpat de cel mai folosit sistem de operare – Android. Aşa că, realist vorbind, câte alternative avem?

  1. Nici măcar nu suntem chiar aşa de mari

Bine că n-a pufnit nimeni în râs când CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, a emis porumbelul. E cel puţin ciudat să auzi asta din gura celui mai bogat om al planetei. Lăsând la o parte faptul că politicienii americani cam confundă noţiuni elementare de economie (piaţa de retail nu e acelaşi lucru cu piaţa de online),  Amazon are 38% din piaţa online din Statele Unite. Dacă trecem la Facebook, lucrurile sunt şi mai tranşante – 69% dintre americani sunt pe Facebook, iar 37% sunt pe Instagram. Iar numărul utilizatorilor de iPhone a trecut de 1 miliard.

  1. Vă furnizăm doar cele mai relevante informaţii

Aşa să fie oare? Un experiment realizat de publicaţie The Markup a arătat că în cazul a 15.000 de căutări pentru termeni populari, ca “boala Alzheimer”, 41% din rezultatele Google au venit de la site-urile proprii sau de la site-uri care au copiat alte surse. Iar dacă rogi Alexa să-ţi cumpere baterii, primele oferte vor fi bateriile brand propriu al Amazon. Ceea ce, până la urmă, e normal, chit că nu e cea mai relevantă informaţie. Revenind la Google, ai remarcat şi tu că la orice căutare, primele trei poziţii din listă sunt de fapt reclame, nu cele mai relevante informaţii. Sigur, Google trebuie să trăiască din ceva, dar chiar n-ar rezista cea mai mare agenţie publicitară a lumii fără asta? E doar o întrebare.

  1. Social media nu face profit de pe urma informaţiilor nocive

Asta ar fi cea mai gogonată şi a fost servită de Zuckerberg însuşi. Gândeşte-te care sunt postările care generează cel mai mare engagement. Bine, lăsăm la o parte postările cu pisici sau semi-nudităţile. Sunt fake-news-urile. Şi îţi poţi da seama foarte uşor dacă analizezi numai ultima perioadă, când multe tâmpenii au circulat în social media, fiind răspândite de o mulţime de oameni - reţete miraculoase anti-Covid, pastile care doboară coronavirusul, conspiraţii mondiale, reptilieni şi alte lucruri de genul ăsta.

Una peste alta, audierile au fost mai mult un mod de a arăta americanilor că această comisie a produs, pentru că, în rest, mare lucru n-au aflat de la Zuckerberg, Pichai, Bezos şi Cook. Iar tu ai putut vedea că lucrurile nu diferă mult de ce se întâmplă în parlamentul românesc. Certuri între democraţi şi republicani pe tema măştii, probleme tehnice cu feed-ul lui Bezos, întrebări care n-aveau nicio legătură cu subiectele. Chiar ai crezut că vei afla ceva?

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici