Centrul Simon Wiesenthal a cerut crearea unui post de monitorizare a antisemitismului în Germania

Centrul Simon Wiesenthal, pe care acest celebru vânător de nazişti l-a fondat, a cerut Berlinului să creeze un post pentru monitorizarea antisemitismului în Germania, iar apoi în Europa, pentru a coordona lupta, în urma apariţiei unor derapaje după conflictul israeliano-palestinian.

114 afișări
Imaginea articolului Centrul Simon Wiesenthal a cerut crearea unui post de monitorizare a antisemitismului în Germania

Abraham Cooper (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cerem" Germaniei să creeze "un «emisar special» pentru probleme privind antisemitismul pe lângă Cancelarie", a declarat marţi într-o conferinţă de presă Abraham Cooper, de la Centrul Simon Wiesenthal din Los Angeles.

Cooper a invocat modelul american al Biroului pentru luptă împotriva antisemitismului, de pe lângă Departamentul de Stat, condus în prezent de către Ira Forman, care are titlul de "special envoy".

"Într-o a doua fază, din cauza rolului tot mai central al Uniunii Europene", Cooper a sugerat ca Berlinul să ducă această idee la Bruxelles, cu scopul ca alt post comparabil să fie creat pentru îndeplinirea acestei sarcini, de această dată la nivel european.

"Cerem" ca o instanţă "să se concentreze exclusiv asupra problemelor antisemitismului", ceea ce nu înseamnă o denigrare a unor probleme ca discriminarea faţă de romi şi islamofobie, a insistat el.

Evocând ascensiunea antisemitismului în Europa şi Germania, o ţară în care au fost scandate sloganuri antisemite în cursul unor manifestaţii împotriva intervenţiei israeliene în Fâşia Gaza, Cooper a subliniat asupra mai multor factori, ca islamismul radical, foarte activ pe Internet şi reţele de socializare, şi un "anti-israelianism" devenit tot mai banal.

Guvernul german este necesar să procedeze la "un studiu cu scopul de a înţelege această dinamică", a sugerat el.

Cooper a îndemnat totodată Berlinul să emită un mandat de arestare pe numele lui Abu Bilal Ismail, un imam radical vizat de o anchetă a justiţiei germane pentru lansarea, în iulie, într-o predică susţinută într-o moschee din capitala germană, a unor îndemnuri la exterminarea evreilor.

Luni, la o zi de la o manifestaţie împotriva antisemitismului la care a participat şi cancelarul Angela Merkel, Congresul Evreiesc Mondial (WJC), care şi-a organizat de duminică şi până marţi prima reuniune la Berlin din istoria sa, a deplâns, într-o rezoluţie, faptul că mai multe ţări europene nu respectă legislaţia internaţională în domeniul luptei împotriva antisemitismului.

Membrii WJC s-au recules marţi la Memorialul "Gleis 17" (Platforma 17), la vest de Berlin, de unde au fost deportaţi aproximativ 56.000 de evrei berlinezi, începând din octombrie 1941.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici