Cetăţean american, condamnat la opt ani de muncă silnică pentru intrare ilegală în Coreea de Nord

Un tribunal nord-coreean a condamnat un cetăţean american la opt ani de muncă silnică deoarece a pătruns ilegal pe teritoriul Coreei de Nord, a anunţat miercuri agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

49 afișări
Imaginea articolului Cetăţean american, condamnat la opt ani de muncă silnică pentru intrare ilegală în Coreea de Nord

Cetăţean american, condamnat la opt ani de muncă silnică pentru intrare ilegală în Coreea de Nord (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aijalon Mahli Gomes "a recunoscut toate acuzaţiile" formulate împotriva sa în momentul în care a compărut marţi în faţa Curţii penale centrale din Phenian, potrivit KCNA.

Gomes, în vârstă de 30 de ani, originar din Boston şi fost profesor de limba engleză care a lucrat în Coreea de Sud, este descris de colegii săi ca fiind un creştin fervent. El a trecut graniţa nord-coreeană din China la 25 ianuarie, potrivit informaţiilor comunicate de autorităţile nord-coreene.

Oficialii ambasadei Suediei de la Phenian, care reprezintă interesele cetăţenilor americani în Coreea de Nord, au putut asista la proces, notează KCNA.

Gomes a fost de asemenea condamnat la plata unei amenzi în valoare de 70 de milioane de woni (circa 700.000 de dolari), potrivit ratei oficiale de schimb din Coreea de Nord.

El este al patrulea cetăţean american reţinut în decurs de un an pentru pătrundere ilegală în Coreea de Nord.

Ultimii trei au fost graţiaţi şi expulzaţi. Potrivit analiştilor, Gomes ar putea fi eliberat deoarece Phenianul încearcă să-şi amelioreze relaţiile cu Washingtonul.

Autorităţile nord-coreene "nu-l vor reţine opt ani", este de părere profesorul Kim Yong-Hyun, din cadrul Universităţii Dongguk din Seul. "Se pare că aplicarea condamnării va fi suspendată şi că va fi expulzat, în semn de bunăvoinţă faţă de Statele Unite".

Gomes a pătruns în Coreea de Nord la o lună după ce misionarul american Robert Park, a trecut de Crăciun fluviul Tumen, îngheţat, situat la frontiera dintre China şi Coreea de Nord, pentru a-i cere liderului nord-coreean Kim Jong-Il să-i elibereze pe deţinuţii politici.

Park a fost eliberat la 6 februarie, fără a fi deferit justiţiei, şi trimis în China după ce şi-a exprimat "scuzele" pentru acţiunea sa, provocată de "o propagandă mincinoasă" provenind din Occident, potrivit agenţiei KCNA.

În martie 2009, două jurnaliste americane au fost reţinute şi condamnate la 12 ani de muncă silnică deoarece au pătruns pentru scurt timp, fără a-şi dea seama, pe teritoriul nord-coreean.

Acestea au fost graţiate în luna august după 140 de zile de detenţie, cu ocazia unei vizite la Phenian a fostului preşedinte american Bill Clinton, în cadrul căreia s-a întâlnit cu Kim Jong-Il.

Statele Unite exercită presiuni asupra Coreei de Nord pentru a participa din nou la negocierile în şase (Statele Unite, cele două Corei, Japonia, Rusia şi China) pe tema sistării programului său nuclear pe care autorităţile de la Phenian le-au părăsit în aprilie 2009 după ce au fost sancţionate de ONU pentru un tir de rachete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici