Comandanţii NATO se aşteaptă la intensificarea violenţelor în Afganistan

Comandanţii NATO, confruntaţi în Afganistan cu cea mai complexă provocare din istoria Alianţei, în faţa unei insurecţii care continuă să se extindă, se aşteaptă ca în lunile următoare violenţele să se intensifice, concomitent cu venirea unor efective suplimentare americane, comentează AFP.

6 afișări

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat trimiterea a încă 21.000 de militari, dar şi o nouă strategie a Statelor Unite împotriva terorismului, pentru care va solicita sprijinul aliaţilor la summitul NATO din 3 şi 4 aprilie.

Întăririle vor "schimba datele" problemei, aprecia recent generalul Mart de Kruif, comandantul olandez al celor 23.000 de militari NATO staţionaţi în sudul Afganistanului.

Venirea trupelor americane va permite forţelor străine "să-şi extindă prezenţa şi să exercite presiuni suplimentare asupra insurgenţilor", afirma el. "Acest lucru va duce la o creştere semnificativă a numărului incidentelor", adaugă de Kruif, care mizează însă pe "o îmbunătăţire netă" a situaţiei în cursul anului viitor.

Până acum, numărul militarilor a fost insuficient pentru combaterea rebelilor din sudul ţării, principalul fief al insurecţiei talibane, a declarat purtătorul de cuvânt al ISAF, generalul canadian Richard Blanchette. "Pur şi simplu, ducem lipsă de trupe", a spus el. "Asistăm la tot mai multe violenţe, pentru că intrăm în regiuni care au fost până acum sanctuare, unde insurgenţii îşi puteau desfăşura contrabanda şi puteau comite acte de violenţă, a adăugat Blanchette.

Anul 2008 a fost cel mai sângeros an înregistrat de la înlăturarea regimului talibanilor, în 2001. Având legături cu reţeaua al-Qaida, talibanii au reuşit să se regrupeze, pe teritoriul Aganistanului şi în nord-vestul Pakistanului, conducând o insurecţie sângeroasă împotriva guvernului afgan şi a trupelor străine (75.000 de militari, dintre care 62.000 fac parte din Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate ISAF).

Conform site-ului independent icasualties.org, începând din ianuarie în Afganistan au fost ucişi 77 de militari străini. Blanchette a afirmat că 65 - 70 la sută dintre decese sunt provocate de bombe artizanale, adăugând însă că ISAF înregistrează progrese în lupta împotriva reţeleor care produc dispozitivele explozive.

Bombele artizanale "sunt armele preferate de insurgenţi", a declarat de Kruif, precizând că una dintre priorităţile trupelor americane care urmează să ajungă în Afganistan este livrarea unui număr suficient de vehicule blindate pentru a contracara această ameninţare.

O altă dificultate cu care se confruntă ISAF este identificarea talibanilor, a afirmat Blanchette. "Ştim că mulţi dintre ei sunt fermieri ziua şi combatanţi noaptea", spune el.

Forţele internaţionale trebuie să contracareze şi propaganda adresată de talibani unei populaţii deseori critice în ceea ce priveşte pierderile civile provocate în principal de bombardamente. Câştigarea aprobării "masei enorme" de afgani care nu-i susţin pe insurgenţi este vitală pentru strategia celor "trei piloni", care asociază restabilirea securităţii, refacerea instituţiilor şi relansarea dezvoltării, afirmă Blanchette.

Liderii NATO speră ca la summitul din 3 şi 4 aprilie să obţină un nou angajament pentru Afganistan din partea comunităţii internaţionale, în pofida îngrijorărilor legate de costurile umane şi materiale ale operaţiunii. "Provocările sunt imense, dar şi voinţa comunităţii internaţionale este imensă", a apreciat purtătorul de cuvânt al ISAF.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici