Întrevederea bilaterală, care s-a desfășurat la Schloss Meseberg, un palat în stil baroc aflat la aproximativ 65 de kilometri nord de capitala germană, a fost prima reuniune între liderii de la Berlin și Moscova care are loc în Germania după anexarea de către Rusia a regiunii Crimeea, în urmă cu patru ani.
Cei doi lideri au făcut declarații înainte de întrevedere, fără însă să accepte întrebări de la jurnaliști. În cadrul conferinței comune de presă cu Putin, Merkel a declarat că plănuiește să discute cu liderul rus despre relațiile bilaterale care rămân tensionate după ce Moscova a anexat regiunea Crimeea.
Cei doi lideri s-au declarat îngrijorați de situația de Siria și mai ales de drama refugiaților din această țară devastată de război.
Putin a afirmat că trebuie făcut tot ce este posibil pentru a permite revenirea refugiaților în Siria, în timp ce Merkel a subliniat că este important să se evite o criză umanitară în regiunea Idlib, un bastion al insurgenților.
În ceea ce privește proiectul gazoductului submarin care ar permite transportul gazelor naturale direct din Rusia către Germania, liderul de la Kremlin a declarat că „Nord Stream 2 este exclusiv un proiect economic și nu elimină posibilitatea continuării tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei”.
„Aș vrea să subliniez că principalul lucru este că tranzitul ucrainean, care este tradițional pentru noi, ar trebui să corespundă cerințelor economice și să fie economic din toate punctele de vedere”, a adăugat liderul rus.
„Din punctul meu de vedere, când Nord Stream 2 va exista, Ucraina trebui ca de asemenea să aibă un rol în tranzitul gazului (rusesc) spre Europa”, a afirmat Merkel, care s-a declarat încântată că Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană discută această chestiune.
Ucraina și unele țări din estul Uniunii Europene, cât și Statele Unite, se opun construirii gazoductului submarin Nord Stream 2, susținând că proiectul va submina eforturile de contracarare a agresivității Rusiei și va amplifica dependența Europei de hidrocarburile rusești.
Gazoductul submarin Nord Stream 2 va permite transportul direct de gaze naturale din Rusia spre Germania, evitând teritoriul unor ţări ca Ucraina sau Polonia.
Înainte de întrevederea cu Merkel, liderul rus a participat la nunta ministrului austriac de Externe, Karin Kneissl, cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger, ocazie cu care a dansat cu mireasa.