Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă înspre Hawaii

Phenianul se pregăteşte să lanseze o rachetă balistică înspre Hawaii de la baza Tongchang-ri, în nord-vestul ţării, proiectilul urmând să survoleze prefectura Aomori, relevă un studiu realizat de Ministerul japonez al Apărării, scrie cotidianul nipon Yomiuri, în ediţia electronică.

91 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă înspre Hawaii

Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă înspre Hawaii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor surse, ministerul japonez consideră că lansarea ar putea avea loc la începutul lunii iulie. Pe baza analizei şi informaţiilor obţinute de sateliţii americani, ministerul a realizat un studiu despre amplasarea optimă a distrugătoarelor echipate cu sistem de apărare Aegis şi cu rachete interceptoare Standard 3 (SM-3) şi rachete sol-aer Patriot 3 cu capacitate avansată (PAC-3).

Potrivit ministerului, s-a confirmat că Phenianul dispune de baze de lansare pentru astfel de rachete la Kitteryong, în apropiere de linia de separare de Coreea de Sud şi la Tongchang-ri, în apropiere de Marea Galbenă, precum şi de o bază la Musudan-ri, în nord-estul Coreei de Nord, de unde a fost lansată la 5 aprilie o rachetă cu rază lungă de acţiune.

La baza de al Tongchang-ri ar fi fost adusă la 30 mai, de la o fabrică de armament din apropiere de Phenian, o rachetă Taepodong-2 sau o variantă îmbunătăţită a acesteia, potrivit surselor. Presupunând că această rachetă este una cu două sau trei etaje şi dispune de o capacitate egală sau superioară rachetei balistice lansate de Coreea de Nord la 5 aprilie, Ministerul japonez al Apărării anticipează posibilitatea unei lansări înspre Hawaii sau spre Prefectura Okinawa şi Guam.

Distanţa dintre Coreea de Nord şi Hawaii este de aproximativ 7.000 de kilometri, iar varianta îmbunătăţită a rachetei Taepodong-2 are o rază de acţiune de numai 4.000 - 6.500 de kilometri. Ministerul consideră că chiar dacă proiectilul va urma direcţia cea mai scurtă, acesta nu va ajunge în insulele Hawaii.

Totuşi, imaginile surprinse de sateliţii americani arată că un lansator de rachete a fost deja amplasat la baza Tongchang-ri, timpul necesar pentru asamblarea rachetei şi alimentarea acesteia fiind de zece zile, potrivit surselor citate de cotidianul nipon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici