Criza COVID: autorităţile chineze introduc restricţii, tensiunea socială este în creştere

China introduce noi restricţii COVID în marile oraşe, în timp ce tensiunile de la fabrica Apple au degenerat în violenţe şi au sporit îngrijorările legate de economie, potrivit Reuters.

358 afișări
Imaginea articolului Criza COVID: autorităţile chineze introduc restricţii, tensiunea socială este în creştere

Criza COVID: autorităţile chineze introduc restricţii, tensiunea socială este în creştere

Autorităţile chineze au impus miercuri mai multe restricţii pentru a ţine în frâu creşterea rapidă a infecţiilor cu COVID-19, sporind îngrijorarea investitorilor cu privire la economie. Tulburările care au loc la cea mai mare fabrică de iPhone din lume au evidenţiat preţul social şi financiar al acestor restricţii.

Autorităţile din oraşe mari precum capitala Beijing şi centrul financiar Shanghai au închis mall-uri şi parcuri şi au impus limite privind circulaţia persoanelor care sosesc din alte părţi, în condiţiile în care infectările s-au apropiat de maximele record înregistrate în aprilie.

Măsurile diminuează speranţele că ţara va atenua semnificativ politica sa privind coronavirusul.

„Deşi există puţine perspective ca autorităţile să opteze pentru a face un pas înapoi de la politica zero-COVID în timpul iernii, există un risc semnificativ ca eforturile de limitare să eşueze", au scris analiştii de la Capital Economics. Un astfel de eşec ar putea duce la mai multe blocaje care ar provoca daune fără precedent economiei, au adăugat analiştii.

Restricţiile COVID din China, cele mai stricte din lume, au alimentat nemulţumirea în întreaga ţară şi au afectat producţia economică, inclusiv la Foxconn, cel mai mare furnizor de iPhone al Apple Inc.

Miercuri, scene transmise în direct pe reţelele de socializare au arătat persoane care se descriau ca fiind muncitori de la Foxconn dărâmând bariere şi luptându-se cu autorităţile în costume de protecţie, scandând „daţi-ne salariul". Violenţele urmează unor săptămâni de tulburări în care zeci de angajaţi au părăsit fabrica din cauza controalelor COVID. Incidente asemănătoare au avut loc la fabrici din oraşul Guangzhou în sudul ţării.

Chiar dacă cifrele privind epidemia sunt scăzute în comparaţie cu standardele globale, China a rămas la abordarea zero-COVID, o politică autorizată de preşedintele Xi Jinping, despre care oficialii susţin că „salvează vieţi şi împiedică sistemul medical să fie copleşit. În ultimele 24 de ore, în China au existat 28.883 de noi cazuri COVID, potrivit datelor oficiale.

În Shanghai, un oraş de 25 de milioane de locuitori care a fost închis timp de două luni la începutul acestui an, cea mai importantă asociaţie auto din China a anunţat miercuri că va anula cea de-a doua zi a Summitului privind dezvoltarea industriei auto din străinătate, din cauza îngrijorărilor legate de COVID.

De asemenea, autorităţile din Shanghai au anunţat noi restricţii privind sosirile, în timp ce Chengdu, cu 428 de cazuri marţi, a devenit cel mai recent oraş care a anunţat teste în masă.

Marile centre de producţie Chongqing şi Guangzhou au înregistrat în mod constant un număr ridicat de infecţii timp de câteva zile, reprezentând cea mai mare parte a numărului de cazuri din China.

Investitorii sunt îngrijoraţi că ultimul val de infectări ar putea încetini redeschiderea economică. Mulţi analişti spun că o redeschidere semnificativă este puţin probabilă înainte de martie sau aprilie.

„Următoarele săptămâni ar putea fi cele mai grele în China de la primele săptămâni ale pandemiei, atât pentru economie, cât şi pentru sistemul de sănătate", au precizat analiştii de la Capital Economics.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici