CRIZA NORD-COREEANĂ - De ce sunt indiferenţi în privinţa războiului locuitorii din Coreea de Sud. Cine sunt cei care îşi fac griji

Sud-coreenii ignoră invectivele belicoase ale Coreei de Nord, pe care le consideră o simplă lăudăroşenie, mai ales tinerii, care nu au experienţa războiului şi care îşi continuă liniştiţi activităţile specifice vârstei.

4080 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ - De ce sunt indiferenţi în privinţa războiului locuitorii din Coreea de Sud. Cine sunt cei care îşi fac griji

CRIZA NORD-COREEANĂ - De ce sunt indiferenţi în privinţa războiului locuitorii din Coreea de Sud. Cine sunt cei care îşi fac griji (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Capitala sud-coreeană Seul, se află la doar 50 de kilometri de frontiera cu Coreea de Nord, un "zid" demn de un Război Rece, împânzită de posturi de observaţie şi mine antipersonal.

Această porţiune de pământ, cu o lăţime de patru kilometri şi o lungime de 248 de kilometri, consacră de la Războiul Coreei (1950-1953) împărţirea între Nordul comunist şi Sudul capitalist.

Dincolo de această frontieră se află una dintre cele mai mari armate din lume (1,2 milione de soldaţi), dotată cu un mic arsenal nuclear şi condusă de un tânăr în vârstă de mai puţin de 30 de ani, Kim Jong-un, succesorul tatălui său defunct, de la care a preluat puterea în urmă cu doar un an.

Cu toate acestea, sud-coreenii primesc mai degrabă cu indiferenţă ameninţările proferate de vecinul lor, inclusiv atunci când acestea se concretizează uneori.

În plus, excursiile la frontieră se bucură în continuare de succes, indiferent că este criză sau nu. "Cunoaştem povestea", declară un purtător de cuvânt al unei agenţii de voiaj, Seoul City Tour, care organizează sejururi la Panmunjom şi într-un tunel secret săpat de Coreea de Nord în timpul războiului. "Ne-am confruntat cu această situaţie adesea", adaugă el.

În februarie, atunci când armata nod-coreeană a procedat la al treilea test nuclear din 2006 încoace, cea mai populară căutare pe site-urile de Intrnet coreene era "Innisfree" - un produs cosmetic foarte la modă în perioada respectivă.

Iar atunci când Phenianul s-a declarat în "stare de război" cu Seulul, la 30 martie, forumurile online se inflamau în urma unei emisiuni de televiziune difuzate cu o zi înainte, în care straul muzicii pop Seo In-Guk spăla căpşuni.

Această relativă indiferenţă este atribuită de către James Pearson, de la koreaBANG, un site consacrat reţelelor sociale, în parte, unei plictiseli. "Nu pentru că nu vorbim despre Coreea de Nord. Vorbim. Dar există şi alte subiecte de conversaţie, iar acestea sunt cele care se impun", spune el.

Nivelul de îngrijorare cu privire la actualele tensiuni din peninsula coreeană par să fie direct proporţionale cu vârsta. El culminează la sud-coreenii care au fost martorii unui conflict care, imediat după al Doilea Război Mondial, s-a soldat cu un milion şi jumătate de morţi.

"Bineînţeles că sunt îngrijorat. Foarte îngrijorat", declară Kim Woo-kil, în vârstă de 85 de ani, un fost ofiţer din cadrul Marinei Comerciale şi veteran de război. "Situaţia pare să se deterioreze de la o zi la alta, nu se vede capătul. Va exista un punct de ruptură", îşi exprimă el temerile.

"Tinerii nu înţeleg cu adevărat pericolul. Îmi fac griji pentru ei", adaugă el.

În 1994, când un negociator nord-coreean a ameninţat că îneacă Seulul într-o "mare de foc", populaţia s-a panicat, golind supermarketurile pentru face stocuri de conserve.

De atunci, "marea de foc" a devenit un fel de mantra a propagandei nord-coreene, fiind agitată la fiecare puseu, dar nu mai are efectul original. "Reducerea inamicului în cenuşă" sau "aruncarea în cuptor" sunt variante la fel de ineficiente.

"Vorbesc despre acest lucru cu pacienţi şi colegi", declară B.H. Ahn, un medic, la Seul. "Dar nu intru în panică. Este ca şi cum m-aş bucura de o piesă veche de teatru", adaugă el.

"Când ne adunăm, vorbim despre familie, despre muncă (...), despre lucruri obişnuite. Nu neapărat despre Coreea de Nord", declară un om de afaceri, Lee Eun-won, în vârstă de 51 de ani.

Coreea de "Nord a făcut acest lucru de atât de multe ori. Există un pic de îngrijorare. Kim Jong-un este tânăr şi pare că nu ştie unde să se oprească, dar nu va merge până la a declanşa un război", este el de părere.

În pofida tensiunilor şi ameninţărilor, cafenelele, barurile şi discotecile rămân pline la Gangnam, un cartier şic din capitală, care a devenit celebru în întreaga lume prin intermediul cântăreţului Psy.

"Sunt optimist, pentru că nu există niciun motiv de pesimism. Avem un guvern. Avem o armată. Dacă Guvernul nostru ar fi vrut un război, l-ar fi avut deja", declară o chelneriţă, Nash Kim, în vârstă de 31 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici