Damasc: Noile sancţiuni UE la adresa Siriei servesc intereselor unor grupări teroriste

Ministerul de Externe de la Damasc a denunţat drept nejustificate noile sancţiuni UE împotriva Siriei, susţinând că acestea servesc intereselor unor grupări teroriste, informează agenţia de ştiri Tass, citând mass-media de stat siriană.

788 afișări
Imaginea articolului Damasc: Noile sancţiuni UE la adresa Siriei servesc intereselor unor grupări teroriste

Damasc: Noile sancţiuni UE la adresa Siriei servesc intereselor unor grupări teroriste

Sancţiunile au fost impuse înainte de finalizarea anchetei privind incidentul de la Khan Sheikhoun, unde mai multe zeci de persoane au murit în urma folosirii de arme chimice, a comunicat MAE sirian, care a adăugat că acest lucru "reflectă imprudenţa oficialilor UE şi insistenţa lor de a susţine grupuri teroriste şi de a înşela opinia publică internaţională".

Ministerul a mai transmis că noile sancţiuni relevă dublele standarde al Uniunii Europene în ceea ce priveşte crizele globale actuale şi eforturile la nivel mondial de combatere a terorismului.

Uniunea Europeană a adăugat, luni, 16 oficiali sirieni pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive împotriva regimului de la Damasc, sub acuzaţia de implicare în dezvoltarea şi folosirea armelor chimice asupra civililor.

Printre aceste persoane se află opt oficiali militari de rang înalt şi opt oameni de ştiinţă implicaţi în proliferarea şi livrarea de arme chimice în Siria. Sancţiunile fac parte din politica UE privind înlăturarea armelor chimice.

Uniunea Europeană a impus mai multe măsuri restrictive împotriva unor înalţi oficiali sirieni, cel mai recent în data de 4 martie pentru folosirea de arme chimice. Decizia de luni aduce la 255 numărul total de persoane vizate de o interdicţie de călătorie şi de îngheţare a activelor, întrucât sunt considerate responsabile de acţiuni de represiune violentă împotriva populaţiei civile din Siria, beneficiază de pe urma regimului sau sunt asociate cu astfel de persoane.

La nivel general, sancţiunile împotriva Siriei includ un embargo asupra petrolului, restricţii privind anumite investiţii, îngheţarea activelor băncii centrale siriene din UE, restricţii de export privind echipamente şi tehnologie care ar putea fi utilizate pentru represiune internă, precum şi restricţii pentru echipamentele şi tehnologiile de monitorizare sau de interceptare a comunicaţiilor telefonice sau prin internet.

Uniunea Europeană şi-a reafirmat angajamentul de a găsi o soluţie politică durabilă la conflictul din Siria, în baza unui acord ONU. Potrivit strategiei UE privind Siria, adoptată în luna aprilie, Blocul comunitar apreciază că nu există o soluţie militară la acest conflict şi susţine discuţiile intrasiriene purtate la Geneva.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici