David Cameron salută retragerea ofertei News Corporation de achiziţionare a BSkyB

Premierul britanic David Cameron a salutat retragerea ofertei grupului News Corporation, deţinut de magnatul australiano-american Rupert Murdoch, de achiziţionare a companiei de telecomunicaţii prin satelit BSkyB.

91 afișări
Imaginea articolului David Cameron salută retragerea ofertei News Corporation de achiziţionare a BSkyB

David Cameron salută retragerea ofertei News Corporation de achiziţionare a BSkyB (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Salutăm vestea" retragerii ofertei, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic, într-un comunicat. News Corporation trebuie "să îşi concentreze eforturile pentru a face curăţenie şi a pune ordine în afacerile sale", după scandalul interceptărilor telefonice, care afectează grupul de presă în Marea Britanie, a adăugat el.

Pe de altă parte, persoanelor implicate în scandalul care afectează imperiul media al lui Rupert Murdoch este necesar să li se interzică să mai conducă vreun grup de presă în Marea Britanie, a apreciat premierul David Cameron, anunţând o anchetă publică asupra cazului.

"Persoanele implicate, indiferent dacă au fost direct reponsabile pentru aceste fapte, dacă au fost sancţionate pentru ele sau dacă le-au ascuns (...), trebuie nu numai să fie aduse în faţa justiţiei, dar să nu mai aibă niciun rol în conducerea vreunei întreprinderi media din această ţară", a declarat Cameron, în faţa membrilor Camerei Comunelor, la Londra.

Premierul se referea implicit la James Murdoch şi Rebekah Brooks, preşedintele şi directorul general de la News International, filiala britanică a News Corporation.

În plus, el a anunţat o anchetă publică asupra scandalului interceptărilor telefonice ilegale, împotriva News International.

Comisia constituită, sub conducerea unui judecător, urmează să analizeze "cultura, practicile şi etica publicaţiei, relaţiile sale cu poliţia". Aceasta se va interesa, de asemenea, în legătură cu relaţiile între presă şi politicieni.

Comisia, care va prezenta recomandări, şi nu condamnări, va putea să "îi convoace pe jurnalişti, (...), proprietari, poliţişti şi politicieni, pentru a depune mărturie sub jurământ, în public".

Cameron este criticat pentru că l-a angajat pe Andy Coulson, fost redactor-şef al tabloidului News of the World, care se află în centrul scandalului, în funcţia de consilier pentru comunicare. Andy Coulson a fost obligat să demisioneze din funcţia de la Downing Street, în ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici