Declanşarea BREXITULUI, aprobată de Parlamentul britanic / SCOŢIA anunţă data unui nou REFERENDUM privind independenţa

Parlamentarii britanici au respins, luni, amendamentele aduse de Camera Lorzilor planului privind ieşirea Marii Britanii din UE în forma prezentată de Guvernul Theresa May, relatează CNN. Pe de altă parte, prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că va căuta să obţină dreptul de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, adăugând că este de părere că referendumul ar trebui organizat între toamna anului 2018 şi primăvara lui 2019, notează cotidianul The Independent.

5171 afișări
Imaginea articolului Declanşarea BREXITULUI, aprobată de Parlamentul britanic / SCOŢIA anunţă data unui nou REFERENDUM privind independenţa

Parlamentarii bitanici resping amendamentele aduse de Camera Lorzilor la BREXIT/ Premierul scoţian a anunţat când va avea loc un nou REFERENDUM privind independenţa Scoţiei

Amendamentul ce viza protejarea celor trei milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Regatul Unit a fost respins cu 335 de voturi la 287. Al doilea amendament, prin care se acorda Parlamentului ultimul cuvânt în privinţa Brexitului, a fost respins cu 331 la 286, transmite CNN.

Anterior, Camera superioară a Parlamentului britanic a aprobat cu 366 de voturi favorabile şi 268 împotrivă următorul amendament: acordul Londrei cu UE privind condiţiile ieşirii din Blocul comunitar şi termenii viitoarei relaţii bilaterale ori lipsa unui acord (în cazul eşecului negocierilor) trebuie aprobate de Parlamentul britanic înainte de Parlamentul European.

Săptămâna trecută, Camera Lorzilor a respins planul privind ieşirea din Uniunea Europeană în forma prezentată de Guvernul Theresa May, introducând un amendament în sensul protejării cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie, în ceea ce a fost prima înfrângere suferită de Guvernul Theresa May, astfel că proiectul va reveni în Camera Comunelor.

Nicola Sturgeon, prim-ministrul scoţian, a anunţat când va avea loc un nou REFERENDUM privind independenţa Scoţiei

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că va căuta să obţină dreptul de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, adăugând că este de părere că referendumul ar trebui organizat între toamna anului 2018 şi primăvara lui 2019, notează cotidianul The Independent.

Guvernul scoţian va iniţia procedurile necesare pentru un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei, a declarat Sturgeon cu ocazia unui discurs televizat.

Premierul scoţian a mai afirmat că Guvernul de la Londra "nu s-a mişcat nici măcar un inch în direcţia compromisului" în ceea ce priveşte Brexit şi chiar un acord bun ar fi "în mod semnificativ inferior" situaţiei prezente.

Primul-ministru a adăugat că acest nou referendum ar trebui organizat între toamna anului 2018 şi primăvara anului următor, înainte să fie "prea târziu", dar după ce "termenii pentru Brexit vor fi cunoscuţi".

Sturgeon a mai spus că va cere Guvernului britanic să autorizeze referendumului, însă Londra ar trebui să ţină cont de decizia Parlamentului scoţian.

"Opţiunea niciunei schimbări nu mai este valabilă. Însă vom da poporului scoţian şansa de alege ce fel de schimbare doresc", a mai spus oficialul.

"Cred că poporului scoţian va vota pentru independenţă la referendum, în este alegerea poporului scoţian şi am spus clar că va fi o alegere informată", a precizat Sturgeon.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici