Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, chemat la AUDIERI în cadrul anchetei privind decesul preşedintelui polonez Lech Kaczynski în accidentul aviatic din 2010

Donald Tusk, recent reales în funcţia de preşedinte al Consiliului European, în pofida opoziţiei Varşoviei, a fost chemat la audieri de procurorii polonezi în cadrul anchetei privind accidentul aviatic din anul 2010, soldat cu moartea preşedintelui Lech Kaczynski, notează The Associated Press.

627 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, chemat la AUDIERI în cadrul anchetei privind decesul preşedintelui polonez Lech Kaczynski în accidentul aviatic din 2010

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, chemat la AUDIERI în cadrul anchetei privind decesul preşedintelui polonez Lech Kaczynski (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Michal Dziekanski, purtătorul de cuvânt al Procuraturii din Varşovia, a anunţat că Tusk este programat să fie audiat miercuri.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia, îl consideră vinovat pe Tusk pentru decesul fratelui său, spunând că Tusk, pe atunci premierul Poloniei, a neglijat securitatea preşedintelui şi a lăsat pe mâna ruşilor ancheta privind accidentul aviatic produs la Smolensk.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Varşovia a încercat să blocheze realegerea lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European.

Dziekanski a precizat că Tusk a fost chemat la audieri în cadrul anchetei împotriva foştilor şefi ai serviciilor de contrainformaţii militare, care sunt "acuzaţi de cooperare cu serviciile de informaţii din altă ţară fără autorizaţiile necesare din partea premierului", relatează agenţia de ştiri Reuters. Dziekanski a mai adăugat că prezenţa la audieri este obligatorie.

Purtătorul de cuvânt al lui Donald Tusk a declarat că oficialul european nu va putea ajunge la audierile programate pe data de 15 martie din cauza angajamentelor în Parlamentul European.

Presa poloneză relatează că ancheta vizează cooperarea oficialilor din cadrul serviciilor de informaţii din Polonia cu autorităţile ruse, inclusiv schimbul de informaţii după prăbuşirea avionului la bordul căruia se afla preşedintele polonez.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici