Democraţii îi cer lui George W. Bush să intervină în criza privind conducerea Băncii Mondiale

Democraţii americani i-au cerut miercuri preşedintelui George W. Bush să ajute la încheierea "crizei istorice" privind conducerea Băncii Mondiale, având în vedere amânarea, de către o consiliul de administraţie, a unei decizii referitoare la viitorul său până săptămâna viitoare, relatează Reuters.

1 afișare

Consiliul de administraţie, format din reprezentanţii a 24 de naţiuni, a anunţat într-un comunicat că a luat decizia de a amâna până vineri termenul-limită în care Wolfowitz trebuie să dea răspuns unui raport al comisiei.

Consiliul intenţiona să seîntrunească vineri pentru a lua o decizie referitoare la viitorul lui Wolfowitz, dar ulterior a revenit, afirmând că va lua o decizie marţi, când Wolfowitz ar putea oferi explicaţii dacă va dori.

Consiliul este divizat în ceea ce priveşte sprijinul acordat lui Wolfowitz. Statele europene exercită presiuni pentru a-l determina să demisioneze, în timp ce Statele Unite, Canada şi alte câteva ţări asiatice şi din Africa se declară în favoarea fostului secretar adjunct al Apărării.

Liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, şi senatorul democrat Patty Murray, Richard Durbin şi Charles Schumer au avertizat că această criză dăunează instituţiei şi subminează interesele americane, în special în rolul său tradiţional de a alege preşedintele băncii.

"Vă îndemnăm să luaţi rapid acţiuni decisive pentru a încheia această criză", i-au transmis ei lui Bush, exprimând temerile împărtăşite şi de alţi democraţi, printre care şi candidaţii la preşedinţie, Bill Richardson şi John Edwards.

Senatorii democraţi au declarat că acest consiliu de administraţiear putea fi constrâns să voteze viitorul lui Wolfowitz, o iniţiativă fără precedent.

Nu există un regulamentreferitor la directorul Băncii Mondiale, deoarece instituţia nu a fost confruntată cu o astfel de situaţie, în istoria sa de 62 de ani. Decizia poate fi luată prin vot sau prin consens.

"Nu credem că misiunea băncii sau interesele Statelor Unite vor fi reprezentate de un asemenea vot", au scris senatorii.

Ei au pus sub semnul întrebării modul în care criza a fost gestionată, incriminându-l în parte pe Wolfowitz, care a avut întotdeauna o poziţie controversată din cauza rolului său în războiul din Irak.

"Situaţia actuală este complexă şi din nefericire ar putea fi alimentată în parte de viziunile faţă de Wolfowitz care nu sunt legate de poziţia sa în cadrul băncii", au explicat senatorii.

"În acelaşi timp, este posibil ca (...) Wolfowitz să fi jucat un rol în agravarea crizei", au adăugat ei.

Casa Albă şi-a anunţat sprijinul pentru Paul Wolfowitz. "Îi vom acorda un sprijin total", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tony Snow.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici