Disensiunile dintre generalul Stanley McChrystal şi Casa Albă pun în dificultate NATO - VIDEO

Ameninţarea cu demiterea care planează asupra generalului Stanley McChrystal, după declaraţiile controversate ale acestuia, pune în dificultate NATO, deoarece plecarea lui ar reprezenta un semnal nefavorabil într-un moment în care este pusă în aplicare noua strategie în Afganistan.

59 afișări
Imaginea articolului Disensiunile dintre generalul Stanley McChrystal şi Casa Albă pun în dificultate NATO - VIDEO

Disensiunile dintre generalul Stanley McChrystal şi Casa Albă pun în dificultate NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Îngrijorarea din cadrul alianţei a fost ilustrată prin reacţia promptă a secretarului său general, Anders Fogh Rasmussen. Danezul s-a grăbit să îl sprijine încă de marţi pe comandantul forţelor internaţionale în Afganistan (ISAF), în plină controversă generată de criticile acestuia la adresa administraţiei americane.

"Articolul din Rolling Stone este regretabil, dar este doar un articol. Suntem în mijlocul unui conflict real, iar secretarul general are încredere deplină în generalul McChrystal în calitate de comandant al forţelor NATO şi în noua sa strategie", a declarat purtătorul său de cuvânt.

Lui i s-a alăturat miercuri ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg.

"Am cel mai mare respect pentru generalul McChrystal, am lucrat extrem de bine împreună", a declarat el pentru televiziunea publică, "el este garantul noii strategii în Afganistan".

Multe dintre delegaţiile NATO la Bruxelles consideră, în particular, că va fi dificil pentru general să se menţină în funcţie după acest incident şi că relaţiile dintre comandantul ISAF, cunoscut pentru stilul său direct, şi Washington sunt tensionate de mai multă vreme. Acestea se declară în acelaşi timp preocupate de ceea ce va urma.

Statele Unite "au o problemă", subliniază un diplomat al Alianţei Nord-Atlantice. "Dacă îl demit, îl înlătură chiar pe autorul noii strategii în Afganistan, prejudiciind efortul" depus în prezent, a declarat el.

În acelaşi timp, "dacă nu îl vor concedia, acreditează faptul că un general îşi poate critica ierarhia politică". "Sunt perdanţi în ambele cazuri", a adăugat el.

"Vom regreta mult dacă va pleca. ISAF ar pierde un general excelent într-o situaţie care nu este deloc uşoară în Afganistan", apreciază un diplomat dintr-o altă delegaţie importantă a Alianţei. "Există temerea că acest lucru va crea un vid", adaugă el.

Disensiunile dintre administraţia americană şi generalul McChrystal au izbucnit într-un moment în care ISAF vrea să recâştige iniţiativa militară în această ţară până la sfârşitul lui 2010 şi să inverseze cursul războiului prin implementarea unei noi strategii de combatere a insurgenţei, decise la sfârşitul lui 2009.

Generalul american a obţinut suplimentarea cu 40.000 de militari a contingentului american în Afganistan.

Strategia sa presupune ca trupele internaţionale să fie acceptate de populaţia locală şi să pregătească terenul pentru transferul controlului securităţii armatei şi poliţiei afgane.

Or, acest obiectiv este o condiţie cheie pentru o retragere progresivă a trupelor internaţionale. În prezent, ISAF, sub comandament NATO, numără circa 120.000 de militari originari din 45 de ţări. Majoritatea sunt americani.

"Problema este să ştim dacă Washingtonul susţine cu adevărat strategia de combatere a insurgenţei generalului McChrystal sau nu", susţine un oficial militar al NATO sub acoperirea anonimatului.

"Dacă există un dezacord real cu privire la strategia de urmat între comandantul ISAF şi administraţia americană, acesta riscă să ridice probleme pentru ceea ce urmează, în special pentru aliaţii Statelor Unite implicaţi în Afganistan", adaugă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici