Disperare şi foamete: Locuitorii din oraşul sirian asediat Deir Ezzor îşi vând casele în schimbul alimentelor - VIDEO

Locuitorii din oraşul sirian Deir Ezzor, aflat sub asediul forţelor guvernamentale şi al militanţilor extremişti, îşi vând bunurile din aur şi chiar şi locuinţele în schimbul alimentelor şi al mitei oferite guvernului sirian pentru a elibera documentele necesare părăsirii oraşului, relatează AP.

881 afișări
Imaginea articolului Disperare şi foamete: Locuitorii din oraşul sirian asediat Deir Ezzor îşi vând casele în schimbul alimentelor - VIDEO

Locuitorii din oraşul sirian asediat Deir Ezzor îşi vând casele în schimbul alimentelor (Imagine: en.deirezzor24.net)

Militanţii extremişti au blocat accesul în anumite zone ale oraşului Deir Ezzor, aflat sub controlul forţelor guvernamentale, de peste un an şi cei aproximativ 200.000 de locuitori se confruntă cu foamete, în timp ce oraşul se află sub asediul celor două forţe armate.

Deşi atenţia publică a fost îndreptată recent mai mult spre oraşul Madaya, controlat de rebeli şi înconjurat de trupele regimului Assad în apropiere de capitala Damasc, ONU şi organizaţiile umanitare au atras atenţia asupra situaţiei similare din Deir Ezzor.

Războiul civil a transformat oraşul, odată bogat în resurse petroliere, într-un loc greu de supravieţuit, în care şi prepararea unui ceai este o dificultate, potrivit rezidenţilor care au părăsit oraşul din cauza lipsei critice de alimente. Mulţi oameni trăiesc doar cu pâine şi apă, şi chiar şi pentru aceste alimente de bază trebuie să aştepte o perioadă lungă. Alimentarea cu apă este întreruptă uneori cu zilele, iar apa care este disponibilă pentru câteva ore pe zi nu este potabilă. Oraşul nu mai are acces la energie electrică de peste zece luni, existând doar puţină energie pentru generatoare şi pompele de apă.

ONU a avertizat săptămâna trecută că în Deir Ezzor condiţiile de supravieţuire sunt din ce în mai scăzute, elevii lipsind, în mod frecvent de la cursuri, din cauza malnutriţiei. Singurul spital pentru civili din zonă necesită medicamente şi echipamente medicale, dar şi personal. Potrivit ONU care citează rapoarte neconfirmate, au fost înregistrate 20 de cazuri de deces din cauza foametei, dar un purtător de cuvânt al Observatorului Dreptate pentru Viaţă din Deir Ezzor, Ali al-Rahbi, susţine că este vorba despre 27 astfel de cazuri.

Locuitorii din zonele asediate au devenit scuturi umane împotriva atacurilor SI. Guvernul sirian ia mai mulţi bani de la localnici prin creşterea preţului la alimente sau primeşte mite colosale în schimbul eliberării de permise pentru părăsirea oraşului. Mulţi locuitori se întreabă dacă ar fi aduse mai multe transporturi de alimente în cazul în care oraşul ar fi preluat de SI.

Karam Alhamad, un locuitor din Deir Ezzor care a a scăpat în septembrie din oraş, îşi aminteşte că tatăl său i-a spus, înainte de a-şi părăsi părinţii, următoarele: "Barba mea este acum lungă, iar stomacul meu, gol. Lasă-i (pe militanţii SI) să vină, dacă asta va aduce mai multe alimente în oraş". I-au trebuit şase luni pentru a găsi pe cineva care să-i facă rost de un permis de părăsire a oraşului.

Organizaţiile umanitare nu au reuşit să transporte pe cale aerienă decât o cantitate limitată de resurse necesare populaţiei prin aeroportul militar, unde transporturile trec prin mâinile guvernului înainte de a fi repartizate locuitorilor, dacă mai ajung să fie repartizate. Toate ajutoarele umanitare ajung în mâinile armatei siriene şi a aliaţiilor săi care le vând pe piaţa neagră, susţine al-Rahbi. "Regimul (Assad) conduce o economie de război şi permite ofiţerilor săi să controleze ajutoarele umanitare trimise în oraş", acuză al-Rahbi.

Săptămâna trecută, Rusia a trimis 22 de tone de ajutoare umanitare în Deir Ezzor, dar activiştii susţin că forţele de securitate siriene au colectat toate ajutoarele pentru a le revinde pe piaţa neagră la preţurile dorite.

Un localnic care s-a identificat drept Bahaa a declarat că a slăbit 14 kilograme în 11 luni şi că a reuşit să scape din Deir Ezzor în noiembrie în Gazientep, în sudul Turciei, având o greutate de 55 de kilograme. "Sănătatea mea este într-o stare mai bună acum, dar tot am traume psihice", a spus el.

Bărbatul nu şi-a oferit numele întreg de teamă să nu declanşeze represalii asupra rudelor pe care le-a lăsat în urmă, afirmând că a plătit peste 600 de dolari mită pentru a primi permisiunea de a zbura din ţară. A fost prea scump să-şi aducă toată familia. "Ne-am vândut aurul" ca să strângem bani pentru mită, a declarat acesta, adăugând că "alte familii şi-au vândut casele".

Locuinţa lui Bahaa se află în partea aflată sub controlul militanţilor SI, iar când aceştia au ocupat zona respectivă, familia sa a fugit în partea controlată de forţele guvernamentale, unde au închiriat un apartament. "Nu ştim ce s-a întâmplat cu casa noastră", a declarat el.

Un alt locuitor pe nume Mustafa a declarat că a zburat în octombrie în Raqqa, capitala de facto a reţelei Stat Islamic, de unde a reuşit să ajungă în Turcia, apoi a urmat ruta maritimă pe Mediterană pentru a ajunge în Europa şi s-a stabilit în Austria.

"Mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit să scap de acolo", spune Mustafa, adăugând că unul dintre cei trei copii bolnavi ai săi a început să refuze să mănânce şi să bea apă. "Nu puteam să mai suport situaţia. Nu venea niciun ajutor. Nu doctori, nu medicamente, nimic", povesteşte Mustafa.

El şi-a vândut apartamentul pentru a strânge bani pentru mita necesară eliberării documentelor în baza cărora putea părăsi ţara. "Am mituit atât de mulţi oameni încât am uitat câţi anume", spune el.

Militanţii SI au înconjurat oraşul Deir Ezzor şi nu permit locuitorilor şi transporturilor accesul înăuntrul sau în afara teritoriului, în timp ce forţele guvernului sirian, care controlează părţi din oraş şi aeroportul, nu permit ca transporturile umanitare să fie aduse pe cale aerienă în oraş, şi nici nu lasă oamenii să părăsească oraşul.

Deir Ezzor este cea mai mare dintre cele 15 zone asediate din Siria, fiind lăsaţi fără niciun ajutor circa 400.000 de oameni. Oraşul se află în apropiere de graniţa cu Irak, unde reţeaua Stat Islamic deţine vaste teritorii, dar forţele guvernamentale siriene au reuşit să protejeze aeroportul şi, astfel, fortificaţiile oraşului. Dar pentru aeroportul se află atât de aproape de frontul de luptă, doar elicoptere au avut permisiunea de a ateriza din luna septembrie, precizează un oficial ONU.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici