Divergenţe la ONU asupra instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Libia

Consiliul de Securitate al ONU va aştepta încheierea reuniunilor Ligii Arabe şi Uniunii Africane, înainte de a vota o eventuală instituire a unei zone de interdicţie aeriană în Libia, au declarat joi unii diplomaţi, anunţând că există divergenţe în cadrul Consiliului.

32 afișări
Imaginea articolului Divergenţe la ONU asupra instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Libia

Divergenţe la ONU asupra instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există o prăpastie profundă" între membrii Consiliului de Securitate al ONU asupra acestui subiect, a declarat un diplomat arab, sub protecţia anonimatului. China şi Rusia se opun oricărei acţiuni a Consiliului care adoptă o acţiune militară, au declarat mai mulţi diplomaţi.

Francezii şi britanicii au redactat un proiect de rezoluţie, dar nu l-au distribuit celorlalţi 13 membri ai Consiliului.

Franţa este prima ţară care a recunoscut organismul opoziţiei faţă de regimul colonelului Muammar Kadhafi, Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), ca "reprezentant legitim al poporului libian".

"Studiem toate opţiunile, serios. Dar trebuie, de asemenea, să ţinem cont de realitatea din Consiliul de Securitate", a subliniat, în faţa presei, ambasadorul Franţei la ONU, Gerard Araud.

"Viitoarele zile vor fi foarte importante, pentru că vom avea mai multe reuniuni la nivel înalt, Liga Arabă şi Uniunea Africană", a adăugat el. "Vom vedea ce rezultă din aceste grupuri şi dacă noi considerăm posibil să mergem înainte, în Consiliul de Securitate", a adăugat el.

"Cred că până la începutul săptămânii viitoare, vom vedea ce este posibil şi ce nu", a apreciat el.

Referitor la o rezoluţie asupra unei zone de interdicţie aeriană, Araud a spus că la ora actuală, lucrurile nu au atins un anumit nivel.

"Avem opiniile noastre naţionale, care au fost exprimate de preşedintele (Nicolas) Sarkozy. Vom vedea dacă şi alte ţări împărtăşesc poziţia noastră", a continuat ambasadorul francez.

Consiliul de Securitate a impus, deja, la 26 februarie, sancţiuni severe regimului colonelului Muammar Kadhafi, inclusiv o interdicţie de călătorie, blocarea averilor liderului libian şi ale anturajului său şi un embargo asupra armelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici