Dorinţa Columbiei de a adera la NATO, denunţată de stânga radicală latino-americană

Anunţul Columbiei, la sfârşitul săptămânii, potrivit căruia se pregăteşte să semneze un acord de cooperare cu NATO în vederea unei aderări la blocul militar, a provocat reacţii dure de opoziţie din partea mai multor lideri latino-americani de stânga.

149 afișări
Imaginea articolului Dorinţa Columbiei de a adera la NATO, denunţată de stânga radicală latino-americană

Sediul NATO din Bruxelles (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"NATO va semna în iunie un acord cu Guvernul columbian (...) în vederea începerii unui proces de apropiere cu această organizaţie", a anunţat sâmbătă, la Bogota, preşedintele columbian Juan Manuel Santos, în cursul unei ceremonii militare.

În prezent, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord cuprinde 28 de state occidentale din emisfera nordică.

În opinia lui Santos (centru-dreapta), armata columbiană se poate remarca la nivel internaţional în cazul în care Guvernul va semna un acord de pace cu gherila Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC, marxiste).

Negocieri între cea mai veche mişcare de gherilă din America Latină şi Guvernul columbian sunt în curs în Cuba, din noiembrie.

Dorinţa Columbiei, un partener privilegiat la Statelor Unite în regiune, de a se apropia de organizaţia atlantistă a fost percepută, însă, ca "o provocare" de către alte ţări latino-americane, ca de exemplu Bolivia.

"Această cerere de a face parte din NATO este o ameninţare la adresa continentului nostru (...), este o agresiune, o provocare, o conspiraţie împotriva Guvernelor antiimperialiste (din) Venezuela, Nicaragua, Ecuador şi Bolivia", a declarat luni preşedintele bolivian Evo Morales, într-o vizită în nordul ţării.

"Oare cum este posibil ca Bogota să ceară să facă parte din NATO? De ce? Pentru ca să agreseze America Latină, să supună America Latină, pentru ca NATO să ne invadeze, cum a invadat Europa, Africa?", a continuat el.

În opinia sa, "NATO a devenit un instrument de intervenţie în lumea întreagă (...) cu scopul de a aduna resurse naturale".

Din acest motiv, el a cerut convocarea "de urgenţă a Consiliului de Securitate al UNASUR", Uniunea Naţiunilor Sud-americane, alcătuită din 12 state din regiune, inclusiv Columbia.

Preşedintele nicaraguan Daniel Ortega, alt membru al stângii radicale regionale, a calificat cu o zi înainte drept o "lovitură de pumnal în inima popoarelor Americii" Latine anunţul Columbiei.

Prezent alături de el într-o vizită-surpriză, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, cel mai aprig opozant al Washingtonului de pe subcontinent, a apreciat că "unii încearcă să aducă armate de invazie în America Latină. Acest lucru contrazice doctrina şi legalitatea internaţională pe care se bazează Uniunea" regională.

Una dintre puţinele ţări latino-americane conduse de un preşedinte de dreapta, Columbia beneficiază de ajutoare militare importante din partea Statelor Unite, în special în cadrul luptei împotriva traficului de droguri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici