După discurs, Vladimir Putin s-a întrunit cu consiliul de apărare al Federaţiei Ruse

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a mulţumit luni naţiunii ruse pentru „unitatea” sa în lumina unei rebeliuni armate din weekend, care a fost întreruptă la mai puţin de 24 de ore după începerea acesteia.
  • În prima sa apariţie de la încetarea revoltei de scurtă durată, Putin a mulţumit, de asemenea, celor mai mulţi dintre mercenarii din Grupul Wagner pentru că nu au lăsat situaţia să escaladeze în „vărsare de sânge”.
  • El a spus că au fost luate toate măsurile necesare pentru a proteja ţara şi poporul rus de rebeliune.
1303 afișări
Imaginea articolului După discurs, Vladimir Putin s-a întrunit cu consiliul de apărare al Federaţiei Ruse

AP News

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, a ţinut primul discurs după încetarea rebeliunii Wagner.

„S-a arătat cea mai înaltă consolidare a societăţii, puterii executive şi legislative la toate nivelurile. O poziţie fermă, fără ambiguitate, în sprijinul ordinii constituţionale a fost luată de organizaţiile publice, cultele religioase, partidele politice de conducere, de fapt, întreaga societate rusă a fost unită şi adunată de principalul lucru - responsabilitatea pentru soarta Patriei. Subliniez că de la începutul evenimentelor au fost luate imediat toate deciziile necesare pentru a neutraliza ameninţarea apărută, pentru a proteja ordinea constituţională, viaţa şi securitatea cetăţenilor noştri”.

Putin spune că rebelinea armată ar fi fost înăbuşită şi că ar fi fost mare vărsare de sânge, potrivit AP News.   

"O rebeliune armată ar fi fost înăbuşită în orice caz. Organizatorii rebeliunii, în ciuda pierderii adecvării, nu au putut să nu înţeleagă acest lucru. Au înţeles totul, inclusiv faptul că au mers la acte criminale, pentru a scinda şi a slăbi ţară, care se confruntă acum cu o ameninţare externă colosală”.

Preşedintele Rusiei spune că mercenarii din gruparea Wagner şi-au trădat patria rusă şi au fost ispitiţi să comită fratricid, un rezultat ce ar fi fost dorit de ucrainenii ,,neonazişti" şi de NATO. 

"Cu toate acestea, organizatorii rebeliunii, trădându-şi ţara, poporul lor, i-au trădat pe cei care au fost atraşi la crimă. I-au minţit, i-au împins la moarte, sub foc, pentru a trage în ai lor. Tocmai acesta a fost rezultatul - fratricid - pe care o doreau duşmanii Rusiei: atât neonaziştii de la Kiev, cât şi patronii lor occidentali, şi tot felul de trădători naţionali. Ei doreau ca soldaţii ruşi să se omoare între ei, să omoare militari şi civili, pentru ca în final Rusia să piardă, iar societatea noastră s-ar diviza, s-ar sufoca în lupte civile sângeroase”.

Pe de altă parte, Putin îi laudă pe mercenari că au renunţat în ultima clipă şi că au rămas credincioşi poporului rus. 

„Şi-au frecat mâinile, visând să se răzbune pentru eşecurile lor de pe front şi în timpul aşa-zisei contraofensive, dar au calculat greşit. Mulţumesc tuturor militarilor noştri, oamenilor legii, serviciilor speciale care au stat în calea rebelilor, s-au răzbunat. au rămas credincioşi îndatoririi, jurământului şi poporului lor. Curajul şi sacrificiul de sine al eroilor-piloţi căzuţi au salvat Rusia de la consecinţe tragice devastatoare. În acelaşi timp, ştiam şi ştim că majoritatea covârşitoare a luptătorilor şi comandanţilor Grupului Wagner sunt şi patrioţi ruşi, devotaţi poporului şi statului lor. Au dovedit-o cu curaj pe câmpul de luptă, eliberând Donbasul şi Novorossiya. Au încercat să-i folosească în întuneric împotriva fraţilor lor de arme, cu care au luptat împreună de dragul ţării şi al viitorului ei. Prin urmare, de la începutul evenimentelor, la instrucţiunile mele directe, s-au luat măsuri pentru evită vărsarea mare de sânge. Aceasta a durat timp, inclusiv pentru a le oferi celor care au greşit o şansă să se gândească din nou, să înţeleagă că acţiunile lor sunt puternic respinse de societate şi la ce consecinţe tragice, distructive pentru Rusia, pentru statul nostru, aventura în care au fost târâte.

Le mulţumesc acelor soldaţi şi comandanţi ai Grupului Wagner care au luat singura decizie corectă - nu au mers la vărsare de sânge fratricidă, s-au oprit la ultima linie. Astăzi aveţi ocazia să continuaţi să slujiţi Rusia prin încheierea unui contract cu Ministerul Apărării sau a altor agenţii de aplicare a legii, sau să vă întoarceţi la familia şi prietenii voştri. Cine doreşte poate merge în Belarus. Promisiunea pe care am făcut-o va fi îndeplinită.

Sunt recunoscător preşedintelui Belarusului Alexander Grigoryevich Lukaşenko pentru eforturile şi contribuţia sa la rezolvarea paşnică a situaţiei. Dar repet, spiritul patriotic al cetăţenilor, consolidarea întregii societăţi ruse a jucat un rol decisiv în aceste zile. Acest sprijin ne-a permis să depăşim împreună cele mai dificile încercări pentru Patria noastră. Vă mulţumim pentru asta".

Presa rusă a raportat că mai multe elicoptere militare şi un avion de comunicaţii au fost doborâte de forţele Wagner, ucigând cel puţin 15 persoane.

Vladimir Putin, ministrul Apărării Serghei Şoigu şi alţi înalţi oficiali au stau la discuţii de securitate şi despre rebeliunea Wagner. 

„Bună seara, dragi colegi. V-am adunat să vă mulţumesc pentru munca depusă în aceste câteva zile şi să discutăm despre situaţia actuală, dar şi să vorbim despre sarcinile pe care le avem în faţa noastră ca urmare a evenimentelor petrecute în ţară. Să începem".

El le-a mulţumit oficialilor pentru munca pe care au întreprins-o în ultimele zile şi i-a condus într-o discuţie despre consecinţele revoltei, potrivit AP News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici