Eşec al ultimei tentative de colmatare a scurgerilor de petrol din Golful Mexic

Ultima tentativă de colmatare a scurgerii de petrol din Golful Mexic a fost un eşec, a anunţat sâmbătă grupul petrolier BP, adăugând că va folosi o nouă metodă pentru a opri deversările.

64 afișări
Imaginea articolului Eşec al ultimei tentative de colmatare a scurgerilor de petrol din Golful Mexic

Eşec al ultimei tentative de colmatare a scurgerilor de petrol din Golful Mexic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat îngrijorarea după anunţarea eşecului şi a avertizat cu privire la riscurile folosirii noii metode.

"În condiţiile în care iniţial am înregistrat rezultate pozitive privind operaţiunea, în mod clar, se pare că acum nu funcţionează", a declarat Obama într-un comunicat, după o întrevedere cu oficiali de rang înalt consacrată situaţiei din Golful Mexic.

"După trei zile de încercări, nu am fost capabili să oprim deversările", a afirmat un director al companiei BP, Doug Suttles, într-o conferinţă de presă.

"Am decis să apelăm la o nouă variantă" pentru a colmata scurgerile, a adăugat el.

Toate speranţele sunt puse acum în instalarea unui nou dispozitiv pentru a secţiona conductele afectate şi pentru a adăuga o structură ce permite reţinerea petrolului şi apoi pomparea acestuia pe o navă la suprafaţă.

"Acest dispozitiv prezintă riscuri şi nu a fost testat niciodată la această adâncime" de 1.500 de metri, a explicat preşedintele american.

Cealaltă opţiune, care este foarte riscantă şi fără precedent la această adâncime (1.500 de metri), consta în plasarea în puţuri a unui amestec de apă şi materii solide. Odată ce fluxul de petrol este oprit datorită acestui amestec, trebuia cimentată sursa.

Compania BP, care exploatează platforma a cărei scufundări la 22 aprilie a provocat catastrofa, a injectat deşeuri pentru a facilita colmatarea.

După scufundarea platformei Deepwater Horizon, în Golful Mexic sunt deversaţi zilnic două-trei milioane de litri de petrol, potrivit specialiştilor consultaţi de administraţia americană.

BP le-a cerut sâmbătă americanilor să aibă "răbdare" privind tentativele grupului petrolier de a colmata scurgerile.

Compania este supusă unor presiuni puternice din partea opiniei publice americane şi administraţiei Obama, marcată de dezastrul politic din timpul administraţiei lui George W. Bush, privind reacţia în urma uraganului Katrina în 2005, care a afectat această regiune.

Obama s-a deplasat vineri în Louisiana, statul cel mai afectat de mareea neagră, anunţând cu această ocazie "triplarea efectivelor" mobilizate în regiunile de coastă afectate.

Catastrofa este considerată deja una din cele mai grave maree negre produse vreodată în Statele Unite, în fiecare zi fiind difuzate imagini cu zone poluate şi animale afectate de scurgerile de petrol.

În anumite regiuni mlăştinoase, precum în Pass-a-Loutre (statul Louisiana), au fost înregistrate pagube considerabile. "Aici, nu mai e nimic. Totul e aproape mort", a afirmat Angelina Freeman, o cercetătoare care analizează impactul mareei negre.

Circa 20.000 de persoane participă la operaţiunile de contracarare a mareei negre. În intervenţia sa de vineri din Louisiana, Barack Obama a promis construirea de noi baraje pentru contracararea deversărilor de petrol.

Oprirea scurgerilor de petrol implică de asemenea folosirea foarte controversată a unor substanţe dispersante, până în prezent fiind răspândiţi 3,3 milioane de litri.

Potrivit New York Times, care a citat sâmbătă documente interne, compania BP, care exploatează platforma Deepwater Horizon, şi-a încălcat propriile reguli de securitate.

La 22 iunie 2009, inginerii grupului au afirmat că dispozitivul metalic pe care compania voia să-l folosească ar putea ceda la o presiune puternică, potrivit aceleiaşi surse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici