Experţi ONU cer Franţei revizuirea controversatului proiect de lege privind siguranţa publică

  • Experţi ONU cer Franţei să reexamineze controversatul proiect de lege privind siguranţa publică
  • "Iniţiativa legislativă este incompatibilă cu dreptul internaţional şi cu drepturile omului", afirmă experţii ONU
  • Sindicatele din Franţa pregătesc noi proteste faţă de încălcarea drepturilor sociale şi a libertăţilor
582 afișări
Imaginea articolului Experţi ONU cer Franţei revizuirea controversatului proiect de lege privind siguranţa publică

Experţi ONU cer Franţei revizuirea controversatului proiect de lege privind siguranţa publică

Experţi ai Naţiunilor Unite au cerut Administraţiei Emmanuel Macron să reevalueze proiectul de lege privind siguranţa generală, avertizând, în contextul acţiunilor de protest, că iniţiativa este "incompatibilă" cu drepturile omului şi cu angajamentele internaţionale, conform cotidianului Le Monde.

"Iniţiativa legislativă este incompatibilă cu dreptul internaţional şi cu drepturile omului. Printre numeroasele propuneri care ar putea limita drepturile omului se numără Articolul 22, care ar permite utilizarea dronelor de supraveghere în numele securităţii şi combaterii terorismului, permiţând o supraveghere extinsă în principal a manifestanţilor", afirmă cinci experţi ai Naţiunilor Unite, într-o scrisoare adresată Administraţiei de la Paris.

"Prevederile ar avea implicaţii grave pentru dreptul la viaţă privată, pentru libertatea de participare la adunări paşnice şi pentru libertatea de exprimare, generând probleme şi pentru că alte ţări s-ar inspira din această lege", subliniază experţii ONU, cerând Franţei să reevalueze complet compatibilitatea proiectului de lege privind siguranţa generală cu dreptul internaţional.

Centrala sindicală Confederaţia Generală a Muncii (CGT) a îndemnat celelalte sindicate din Franţa să organizeze sâmbătă proteste masive faţă de încălcarea drepturilor sociale şi a libertăţilor.

Zeci de mii de persoane au protestat la sfârşitul săptămânii trecute în mai multe oraşe din Franţa, denunţând proiectul de lege privind siguranţa publică, în oraşele Paris şi Lyon înregistrându-se incidente violente. Protestele faţă de acest proiect de lege intervin în contextul în care agenţi de poliţie sunt acuzaţi de comiterea unor acte de violenţă. Patru agenţi de poliţie au fost suspendaţi din funcţii şi sunt în detenţie preventivă după reclamaţii privind violenţe asupra unui producător de muzică de culoare, la Paris. O altă investigaţie vizează evacuarea în mod violent a unei tabere de imigranţi din Paris.

Proiectul de lege privind siguranţa publică prevede suplimentarea competenţelor autorităţilor şi limitarea filmării agenţilor forţelor de ordine. Difuzarea publică a imaginii cu un agent de poliţie sau jandarm în acţiune ar putea fi sancţionată cu un an de închisoare sau 45.000 de euro amendă, conform proiectului, contestat de zeci de asociaţii ale jurnaliştilor.

Proiectul de lege, iniţiat de Republica în Mişcare (LREM), formaţiunea înfiinţată de preşedintele Emmanuel Macron, a fost aprobat deja în primă lectură de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei. Pe fondul protestelor, premierul Jean Castex a propus înfiinţarea unei comisii independente care să analizeze prevederile proiectului, înainte de a fi dezbătut în Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici