Fata fără identitate. Drama prin care trec familiile care au mai mult de un copil în China - VIDEO

Politica "un cuplu, un copil", impusă de autorităţile chineze, o obligă pe Xue, sora mai mică din familia Li, să trăiască fără acces la o educaţie de stat sau la sistemul de sănătate.

992 afișări
Imaginea articolului Fata fără identitate. Drama prin care trec familiile care au mai mult de un copil în China - VIDEO

Fata fără identitate. Drama prin care trec familiile care au mai mult de un copil în China (Imagine: CNN)

Populaţia Chinei atinge 1,3 miliarde de persoane, cea mai mare dintre toate statele lumii. Pentru a limita creşterea populaţiei şi pentru a rezolva problemele sociale, economice şi de mediu declanşate de aceasta, guvernul chinez a introdus politica "un cuplu, un copil" în 1979. Conform acesteia, cuplurile din mediul rural nu au dreptul să aibă mai mult de un copil, decât dacă primul e fată, sau are probleme de sănătate, în timp ce cuplurile din mediul urban nu pot face un al doilea copil decât în cazul în care nici mama, nici tatăl nu mai au fraţi sau surori. Studiile arată că din 1979 şi până în prezent, această politică a prevenit naşterea între 100 şi 400 de milioane de copii.

Li Xue s-a născut în China, acum 20 de ani, relatează cnn.com. Părinţii ei mai au o fiică, cu opt ani mai mare, aşa că naşterea lui Xue încălca celebra politică "un cuplu, un copil", impusă de autorităţile chineze. În cazuri de acest gen, părinţii trebuie să plătească o amendă substanţială, calculată în funcţie de venituri, iar accesul copilului la educaţie şi la sistemul sanitar se face contra cost. Părinţii lui Li Xue nu şi-au permis să plătească amenda de 5.000 de yuani (820 de dolari), aşa că autorităţile au refuzat să-i elibereze fetei aşa-numitul "hukou", document de înregistrare care le permite cetăţenilor chinezi să aibă acces la serviciile oferite de stat.

Bai Xiuling, fostă muncitoare la o fabrică din China, a născut-o pe Li Xue în 1993. Mama are un picior afectat de poliomielita din copilărie şi spune că un al doilea copil ar putea să o ajute la bătrâneţe."Mă tot întreba de ce ea nu se poate duce la şcoală, în timp ce toţi ceilalţi copii merg. N-am ştiut ce să-i răspund, îi tot repetam că e al doilea copil", a spus mama ei.

Fata şi-a dorit mereu să înveţe, aşa că a împrumutat cărţi de la bibliotecă folosind legitimaţia surorii ei mai mari, căreia i-a revenit şi datoria de profesor. Xue nu are acces nici la sistemul sanitar, aşa că de fiecare dată când a avut nevoie de medicamente, mama sau sora mai mare au trebuit să meargă la spital în locul ei.

Politica de control a populaţiei a început să se relaxeze în ultimii ani şi ar putea să dispară complet în viitor. Măsura este dur criticată pentru faptul că rezultă în amenzi pe care oamenii nu pot să le plătească şi avorturi forţate. Opozanţii punctează şi faptul că prin menţinerea acestei politici, creşterea economică este stagnată, din cauza faptului că populaţia activă scade, dar şi că afectează persoanele în vârstă din China, care se bazează în mod obişnuit pe copiii lor pentru sprijin la bătrâneţe.

Chiar dacă autorităţile decid relaxarea legii sau chiar renunţarea definitivă la aceste măsuri, e foarte puţin probabil ca situaţia să se schimbe pentru Li Xue şi cei în situaţia ei. Familia fetei s-a zbătut fără încetare pentru un "hukou", pentru o viaţă normală. Au scris autorităţilor locale, au fost şi la poliţie, fără succes, însă. "Eu şi soţul meu am fost bătuţi brutal în 2001. Nu m-am putut ridica din pat aproape două luni şi sora lui Xue a trebuit să aibă grijă de noi", spune mama fetei când e întrebată despre răspunsul autorităţilor.

"Tot ce vrem e să ni se răspundă de ce fiica noastră nu are dreptul la o viaţă normală, ca toţi ceilalţi", spune tatăl. În 2011, Li Xue şi-a deschis un microblog pe platforma Weibo, echivalentul chinez al Twitter-ului, în speranţa că prin mediatizare, situaţia ei se va schimba. "Dacă aş avea dreptul să studiez, mi-ar plăcea să fiu avocat. Îmi place să învăţ despre legi şi i-aş ajuta şi pe alţii care sunt în situaţia mea. Ştiu, însă, că până să îi ajut pe alţii trebuie să-mi rezolv probleme mele", a adăugat fata.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici