Gordon Brown acuză grupul Murdoch că foloseşte "mijloace criminale"

Fostul premier britanic Gordon Brown, a acuzat marţi publicaţiile aparţinând magnatului Rupert Murdoch că au recurs la "mijloace criminale" pentru a obţine ilegal informaţii personale despre el.

92 afișări
Imaginea articolului Gordon Brown acuză grupul Murdoch că foloseşte "mijloace criminale"

Gordon Brown acuză grupul Murdoch că foloseşte "mijloace criminale" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunday Times pare să fi avut acces la contul meu bancar. Au avut acces la dosarele mele" în special imobiliare, a declarat Brown pentru BBC, referindu-se în special la un articol publicat de cotidian despre presupusa cumpărare a unui apartament la un preţ redus.

"Sunt într-adevăr şocat să descopăr că acest lucru s-a produs din cauza legăturilor cu infractori, (...) angajaţi de anchetatori care lucrau pentru Sunday Times", s-a indignat Brown, care a ocupat funcţia de ministru de Finanţe din 1997 până în 2007, apoi cea de premier până în 2010.

Sunday Times aparţine News International, filiala cotidianelor britanice a grupului News Corp. al lui Rupert Murdoch, care a fost nevoită să închidă duminică cea mai populară publicaţie, News of the World, din cauza scandalului interceptărilor telefonice.

Brown a mărturisit, de asemenea, că a izbucnit "în lacrimi" când tabloidul The Sun, aparţinând tot News International, a dezvăluit în 2006 că unul dintre fiii săi suferă de mucoviscidoză (fibroză chistică).

"Am fost foarte furios (...). Nu am vorbit niciodată public despre boala lui Fraser. (...) Vă întrebaţi de unde au obţinut această informaţie (...). Ei vor trebui să se explice. Nu pot să îmi imaginez că boala unui copil poate fi dezvăluită în public în mod legitim fără ca medicul sau familia să difuzeze un comunicat", a adăugat el.

"News International a recurs la persoane cunoscute ca infractori, persoane care au în unele cazuri cazier judiciar, iar News International a avut legături cu mediul infracţional", a insistat Brown.

El a precizat că a primit un apel telefonic de la redactorul-şef din perioada respectivă al The Sun, Rebekah Brooks, în prezent directoarea generală a grupului News International, care îl anunţa că ziarul va publica un articol despre boala fiului său.

News International a reacţionat cerând ca "toate informaţiile despre aceste acuzaţii să îi fie" furnizate pentru a putea aprofunda ancheta. Dar un oficial din cadrul filialei britanice a News Corp a declarat pentru AFP că informaţiile despre fiul lui Brown au fost obţinute din "surse legitime".

Odată cu intervenţia lui Brown, scandalul interceptărilor telefonice, care afectează presa şi mediul politic, s-a extins la trei dintre cele patru publicaţii naţionale ale News International.

Din cauza acestui caz, Rupert Murdoch a închis, săptămâna trecută, versiunea duminicală a The Sun, News of the World, publicaţia cel mai bine vândută din presa britanică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici