Guvernul SUA pune în aplicare OPRIREA PARŢIALĂ a activităţilor, după eşecul negocierilor bugetare - FOTO

Guvernul Statelor Unite a început procesul de blocare a activităţilor a până la 800.000 de angajaţi federali, cu închiderea parcurilor naţionale şi a muzeelor şi oprirea unor servicii, după ce Congresul nu a reuşit să ajungă la un acord privind bugetul anului fiscal 2014.

536 afișări
Imaginea articolului Guvernul SUA pune în aplicare OPRIREA PARŢIALĂ a activităţilor, după eşecul negocierilor bugetare - FOTO

Guvernul SUA pune în aplicare OPRIREA PARŢIALĂ a activităţilor, după eşecul negocierilor bugetare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii Congresului nu au programat noi negocieri legate de buget, provocând temeri în rândul unor membri ai legislativului că disputele s-ar putea amplifica şi în cazul plafonului de îndatorare, care trebuie majorat până pe 17 octombrie pentru a evita intrarea în default a ţării, relatează Bloomberg.

Mulţi angajaţi federali au mers marţi la locul de muncă numai pentru a asigura fişierele, a pune afişe că activităţile sunt oprite şi pentru a înregistra mesaje telefonice.

Ei se vor afla în concediul fără plată până când Congresul va aproba bugetul pentru anul fiscal 2014, care a început la 1 octombrie.

Activităţile esenţiale ale guvernului, precum cele în domeniul securităţii, vor continua, ca şi înregistrarea într-un program de asigurare în domeniul sănătăţii, mandatat conform noii legi susţinute de preşedintele Barack Obama, Affordable Care Act, respinsă de republicani.

Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de marţi în creştere, inversând declinul din ziua precedentă, investitorii analizând consecinţele primei blocări parţiale a activităţilor guvernului federal american din ultimii 17 ani. Un indice al dolarului calculat de Bloomberg este în scădere cu 0,2%, iar cotaţia petrolului este fluctuantă.

Oprirea parţială a activităţilor guvernamentale este extrem de nepopulară în rândul americanilor.

Aceştia se opun în proporţie de 72% şi numai 22% sunt de acord ca Congresul să blocheze funcţionarea guvernului pentru a opri intrarea în vigoare a noilor reglementări în domeniul sănătăţii, program cunoscut sub numele de Obamacare, potrivit unui sondaj de opinie.

Sondajul, efectuat în perioada 23-29 septembrie, arată că 74% din populaţie dezaprobă strategia republicanilor şi doar 17% o susţin. În cazul democraţilor proporţia este de 60% la 32%. Obama are un scor negativ de 45% şi o susţinere de 49%. În luna august, acest raport era de 46% la 48%. Marja de eroare este de +/-2,5%.

"Americanii nu sunt îndrăgostiţi de Obamacare, dar resping cu hotărâre ideea republicanilor că programul este atât de prost încât merită să blochezi guvernul pentru a opri reforma", a declarat Peter Brown, director adjunct la institutul de sondare a opiniei publice din Hamden, Connecticut.

Oprirea parţială a activităţilor guvernului federal va costa minim 300 de milioane de dolari pe zi, într-o primă etapă, dar costurile ar putea creşte pe parcurs, potrivit firmei de consultanţă IHS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici