Hagel: Washingtonul sporeşte susţinerea militară acordată Poloniei şi statelor baltice

Statele Unite au decis să intensifice antrenamentele aeriene comune cu Polonia şi să sporească participarea acestora la protejarea spaţiului aerian al statelor baltice, a anunţat miercuri secretarul american al Apărării Chuck Hagel.

610 afișări
Imaginea articolului Hagel: Washingtonul sporeşte susţinerea militară acordată Poloniei şi statelor baltice

Hagel: Washingtonul sporeşte susţinerea militară acordată Poloniei şi statelor baltice (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceste măsuri vizează, în opinia Washingtonului, să ofere asigurări în domeniul securităţii aliaţilor săi est-europeni din cadrul NATO care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de consecinţe la adresa securităţii lor din partea acţiunilor militare ruse în Ucraina.

Generalul Martin Dempsey, cel mai înalt în grad în armata americană, l-a sunat miercuri dimineaţa pe omologul său rus Valeri Gherasimov şi l-a îndemnat să "continue să dea dovadă de reţinere în zilele următoare, pentru a lăsa loc unei soluţii diplomatice", a declarat şeful Statului Major Interarme.

"În această (miercuri) dimineaţa, Departamentul Apărării adoptă măsuri pentru susţinerea aliaţilor noştri, inclusiv intensificarea exerciţiilor comune prin intermediul detanşamentului nostru aerian din Polonia şi sporirea participării noastre la misiunea de poliţie a aerului NATO în (statele) baltice", a declarat şeful Pentagonului în faţa membrilor Comisiei Foţelor Armate a Senatului.

Un detaşament militar american alcătuit din aproximativ zece oameni este staţionat la două baze aeriene în Polonia, cu scopul de a implementa exerciţii aeriene comune între forţele americane şi cele poloneze, în contextul în care forţele aeriene poloneze sunt dotate cu avioane de vânătoare de tip F-16.

Protecţia spaţiilor aeriene ale Lituaniei, Letoniei şi Estoniei este asigurată de aproximativ zece ani de către NATO. Statele membre sunt însărcinate, pe rând, cu asigurarea acestei protecţii, trimiţând avioane de vânătoare în statele baltice pentru o perioadă de patru luni. De la 1 ianuarie, Statele Unite sunt însărcinate cu această misiune.

În prezent, Statele Unite mobilizează în aceste ţări patru avioane de vânătoare de tip F-16 şi vor trimite, în cursul acestei săptămâni, încă şase avioane de vânătoare de tip F-15 şi un avion cisternă, potrivit unui oficial al Pentagonului.

Comandatul forţelor americane în Europa, generalul Philip Breedlove, urmează să aibă întrevederi cu şefii de Stat Major din Europa Centrală şi de Est.

Generalul Dempsey a spus că a purtat mai multe discuţii cu omologii săi baltici şi est-europeni de la începutul crizei din Ucraina. "Ei sunt îngrijoraţi şi vor să fie siguri că îi putem ajuta să îşi asigure securitatea", a dezvăluit el în faţa senatorilor. "În cursul conversaţiilor noastre, ne-am angajat să planificăm opţiuni pentru a furniza aceste asigurări şi a disuada orice agresiune suplimentară a Rusiei", a explicat el.

La rândul său, Polonia s-a arătat îngrijorată în legătură cu acţiunile Moscovei în Crimeea şi a invocat Tratatul NATO pentru a convoca consultări în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Dar, în opinia şefului de Stat Major Interarme american, Washingtonul intenţioneză să ofere NATO "opţiuni pentru stabilizare şi care să nu conducă la o escaladare a tensiunilor în Ucraina".

Luni seară, Pentagonul a anunţat că a suspendat cooperarea militară cu Moscova, în semn de protest faţă de intervenţia rusă în Crimeea.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a susţinut marţi că trupele din Crimeea nu aparţin armatei ruse, ci sunt grupări de "autoapărare".

"Nu pot să spun în acest moment de unde provin forţele militare din Crimmea", a recunoscut generalul Martin Dempsey.

În schimb, Chuck Hagel s-a arătat mai ferm.

"Este destul de clar că acestea sunt trupe ruse", a apreciat şeful Pentagonului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici