Henry Kissinger propune o strategie pentru stabilizarea situaţiei din Afganistan

Statele Unite nu se pot retrage în acest moment din Afganistan, dar nici nu pot menţine strategia care a condus la situaţia actuală, susţine Henry Kissinger într-un comentariu publicat în ediţia electronică a Washington Post, oferind mai multe sugestii pentru stabilizarea acestei ţări.

23 afișări
Imaginea articolului Henry Kissinger propune o strategie pentru stabilizarea situaţiei din Afganistan

Henry Kissinger propune o strategie pentru stabilizarea situaţiei din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fost secretar de Stat în administraţiile Richard Nixon şi Gerald Ford, Kissinger consideră că în Afganistan mizele sunt foarte mari. Până în acest moment, Statele Unite au acţionat împotriva insurgenţilor prin crearea unei administraţii centralizate, sprijinirea acesteia pentru a-şi extinde autoritatea asupra întregii ţări, iar, în cadrul acestui proces, formarea unei birocraţii moderne şi a unei societăţi democratice.

Strategia nu poate să fie implementată în Afganistan, cel puţin nu sub forma unui efort solitar. Ţara este prea mare, teritoriul prea respingător, compoziţia etnică variată, iar populaţia foarte bine înarmată. Nici o putere străină nu a reuşit vreodată să ocupe Afganistanul. Încercările de a impune controlul la nivel central au fost rareori eficiente şi nu pe termen lung. Afganii par a-şi contura ataşamentul faţă de ţară printr-o luptă comună pentru independenţă, dar nu sub o formă unitară sau a unei autoguvernări de tip centralizat, comentează Kissinger.

El este de părere că strategia militară ar trebui să pună accentul pe prevenirea apariţiei unui stat în stat, controlat de militanţi. Potrivit acestuia, acest lucru ar însemna la nivel practic controlarea regiunii din jurul oraşului Kabul şi a regiunii Pashtun. O tabără a militanţilor de ambele părţi ale graniţei muntoase dintre Afganistan şi Pakistan ar reprezenta o ameninţare permanentă pentru instalarea unui climat moderat şi pentru toţi vecinii Afganistanului.

În restul ţării, strategia militară americană ar trebui să fie consecventă având ca scop împiedicarea apariţiei unor celule puternice teroriste. Aceasta ar trebui să se bazeze pe o cooperare îndeaproape cu liderii locali şi ar trebui coordonată de miliţiile afgane, antrenate de forţele americane - genul de strategie care s-a dovedit a fi eficientă în provincia Anbar, considerată ca fiind un fief sunit în Irak.

În opinia lui Kissinger, este puţin probabil ca suplimentarea efectivelor cu 17.000 de militari, ordonată recent de preşedintele Obama, să fie suficientă. În cele din urmă, consideră el, problema principală nu este modalitatea în care se va desfăşura războiul, ci cum se va încheia.

În accepţiunea fostului secretar de Stat din administraţia Nixon, Statele Unite ar trebui să propună formarea unui grup de lucru alături de vecinii Afganistanului, de India şi de membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU. Grupul de lucru ar trebui să se ocupe cu supravegherea reconstrucţiei şi implementării reformelor în Afganistan, elaborarea principiilor pentru statutul internaţional al ţării şi cu contracararea activităţilor teroriste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici