Ingrid Betancourt, descrisă de foşti ostateci ai FARC drept egoistă şi arogantă

Trei cetăţeni americani, foşti ostatici ai FARC timp de peste cinci ani, publică, la aproape opt luni de la eliberarea lor, detalii despre relaţiile, adeseori tensionate, cu fosta lor colegă de detenţie, Ingrid Betancourt.

34 afișări
Imaginea articolului Ingrid Betancourt, descrisă de foşti ostateci ai FARC drept egoistă şi arogantă

Ingrid Betancourt, descrisă de foşti ostateci ai FARC drept egoistă şi arogantă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Egoism, orgoliu şi aroganţă", aşa o descriu foştii colegi de captivitate pe Betancourt, răpită în februarie 2002 de gherilele FARC.

În cartea intitulată "Dincolo de captivitate, 1.967 de zile de supravieţuire în jungla columbiană", publicată vineri, Harper Collins, Marc Gonsalves, Tom Howes şi Keith Stansell îşi povestesc anii de supravieţuire şi eliberarea lor de către armata columbiană la 2 iulie 2008.

Cei trei bărbaţi desfăşurau o operaţiune antidrog şi erau pe cale de a fotografia zone controlate de Forţele Armatei Revoluţionare Columbiene (FARC), când avionul lor s-a prăbuţit în februarie 2003, şi au fost luaţi prizonieri.

În 457 de pagini, autorii povestesc tensiunile dintre ostatici şi răpitori, orele petrecute în taberele FARC şi operaţiunea spectaculoasă de eliberare cu elicopterul.

Ingrid Betancourt este prezentată aici ca o femeie capabilă să îşi impună voinţa în faţa colegilor săi de suferinţă, dar şi în faţa agresorilor.

"Nu avea un aer foarte diplomat", povesteşte Gonsalves care o citează pe aceasta spunându-i unuia dintre agresori: "Duceţi-i undeva". "Ea nu cerea nimic, dădea un ordine", povesteşte fostul ostatic.

Lucrurile s-au complicat când Betancourt "trimitea mesaje (liderului rebel) Sombra spunându-i că eram agenţi ai CIA şi că din acest motiv voia ca noi să fim transferaţi în altă parte", scriu cei trei.

Betancourt nu a reacţionat joi la publicarea cărţii, în pofida numeroaselor tentative ale AFP de a o contacta.

Un alt moment de tensiune a survenit în momentul în care ostaticii au fost nevoiţi să predea agresorilor staţiile radio. Potrivit cărţii, fosta candidată la preşedinţia columbiană a reuşit să o păstreze pe a sa, dar refuza să împărtăşească informaţiile pe care le obţinea.

"Speram că ne va povesti ce a auzit, în special mesaje de la familiile noastre, dar nu a făcut nimic de genul acesta", precizează Gonsalves.

În alte pasaje, foştii ostatici o descriu pe aceasta ca pe o persoană foarte sensibilă.

"Uneori nu era persoana pe care o credeam. Uneori Indrid era o persoană mult mai complexă decât credeam", recunosc cei trei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici