Video INTERVIU cu analistul american George Friedman: România ar trebui să fie limitată în ambiţii, dar să aibă obiectivul de a fi o putere economică | VIDEO

România ar trebui să fie limitată în ambiţii, pentru că acele state care au ambiţii foarte mari au parte de necazuri, iar obiectivul ţării noastre ar trebui să fie să devină o putere economică, afirmă analistul american dr. George Friedman, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării.

2484 afișări

Fondator şi preşedinte al Geopolitical Futures (GPF), Friedman a vorbit, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), la conferinţa internaţională "Black Sea and Balkans Security Forum", despre provocările şi oportunităţile României, cât şi despre relaţiile SUA cu ţările europene.

Un alt subiect major a fost cel al situaţiei din Europa, analistul american fiind de părere că nu se mai poate vorbi de Europa din punct de vedere al securităţii, deoarece Europa are atât de multe fragmente, iar fiecare ţară pare să-şi urmeze propria direcţie.

Redăm integral interviul acordat de dr. George Friedman:

Mediafax: Ce rol ar putea juca România ca pol de stabilitate în Europa de Est şi regiunea Mării Negre şi ca o punte în cadrul alianţei transatlantice?

George Friedman: Cred că România ar trebui să fie limitată în ambiţiile sale, nu pentru că este mică sau irelevantă, dar acele ţări care au ambiţii foarte mari au parte de necazuri. Sarcina voastră este acum să vă apăraţi ţara şi să o transformaţi într-o putere economică. Nu aveţi nicio altă funcţie în afară de aceasta. Dacă sunteţi o putere economică veţi conduce ţările din jurul vostru, sârbii, maghiarii, pe toţi. Deci, cred că sarcina pentru această generaţie este de a lua România şi de a crea un miracol economic, dar nu va fi un miracol, va fi o realitate pentru că o puteţi face totul, de la IT la turism.

Mediafax: Care este opinia dumneavoastră despre acţiunile Uniunii Europene către autonomie în domeniul apărării şi securităţii? Credeţi că aceste eforturi generează un risc politic pentru alianţa transatlantică?

George Friedman: Ei bine, am avut o alianţă transatlantică, dar acum fiecare ţară merge într-o direcţie diferită. Portugalia merge într-o direcţie, Germania într-alta. Relaţia noastră este cu România şi Polonia, avem relaţii vechi cu restul Europei, una apropiată cu Marea Britanie.

Dar adevărata întrebare este ceea ce doresc europenii, iar ca american care studiază acest lucru, nu ştiu. În mod cert nu doresc acelaşi lucru, dar uneori şi într-o ţară nu doresc acelaşi lucru, depinde de momentul zilei. Deci, ca american, cred că ar trebui să fim deschişi unor relaţii bune cu orice ţară care este pregătită să-şi îndeplinească sarcina şi să evite angajamentele faţă de ţările care nu cred că trebuie.

România este o ţară specială, este localizată strategic şi îşi îndeplineşte sarcina, aşa că aceasta este o ţară de care suntem interesaţi. Germanii vor merge în direcţia lor, portughezii vor merge în direcţia lor, dar cred că ar trebui să nu ne mai gândim la Europa, deoarece Europa are atât de multe fragmente, este greu de spus ceea ce este.

Mediafax: Cum influenţează noii factori de insecuritate în Europa (populismul şi naţionalismul radical, acţiunile Rusiei, propaganda) viitorul securităţii în zona Mării Negre şi Balcanilor?

George Friedman: Realitatea este că Europa este alcătuită din mai multe ţări diferite, iar în fiecare ţară acest lucru se desfăşoară diferit. Vreau să spun că trebuie să nu mai folosim termenul Europa pentru că este vorba doar continent, aşa că este diferit ce se întâmplă în Italia de ceea ce se întâmplă în România. Până în prezent, România a stat departe de multe dintre aceste elemente negative, aceste posibilităţi grave, datorită parţial geografiei, parţial prezenţei americanilor şi parţial judecăţii sănătoase a românilor.

Aşa că, aş argumenta că nu mai putem avea o viziune generală asupra Europei, nu este posibil, dar putem avea o viziune foarte specifică asupra României, despre care voi spune că este aliatul nostru, iar trupele noastre sunt aici şi navele noastre vin aici. Aceasta este România, să nu ne preocupăm de viitorul Italiei.

Dr. George Friedman este fondatorul şi preşedintele companiei Geopolitical Futures (GPF), dar şi fondatorul agenţiei de analize Stratfor, pe care a condus-o până în anul 2015. Totodată, Friedman este autorul a numeroase lucrări pe teme de geopolitică, inclusiv "Următorii 100 de ani. Previziuni pentru secolul XXI" (inclusă pe lista de bestselleruri a New York Times).

Conferinţa internaţională "Black Sea and Balkans Security Forum" a avut loc în perioada 12-14 iunie la Constanţa. Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Preşedinţiei României la Consiliului UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici