LIVE TEXT  Video Iranul a lansat un atac asupra Israelului. Sute de drone şi rachete lansate spre Israel / Forţele israeliene, americane şi britanice au interceptat dronele / Prima reacţie a lui Biden

  • Iranul a lansat peste 100 de drone înarmate spre Israel ca represalii la un presupus atac israelian în Damasc care a ucis mai mulţi comandanţi iranieni de rang înalt
  • Forţele de Apărare ale Israelului au confirmat că Iranul a lansat rachete balistice în cadrul atacului său.
  • Este pentru prima dată când Iranul lansează un atac direct asupra Israelului din propriul său teritoriu.
  • Forţele israeliene, ameriane şi britanice au interceptat drone
  • Cele mai mari pagube în urma atacului par să fie înregistrate la baza aeriană Ramon din Negev.
  • Consiliul de Securitate al ONU organizează o sesiune de urgenţă duminică, la cererea Israelului.
29396 afișări

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU organizează o sesiune de urgenţă duminică, la cererea Israelului.

Cele mai mari pagube în urma atacului par să fie înregistrate la baza aeriană Ramon din Negev. Iranul prin intermediul presei de stat a anunţat că a vizat specific acestă bază deoarece de aici s-ar fi lansat atacul asupra consulatului iranian din Dmasc pe 1 aprilie. 

UPDATE Forţele de apărare israeliene au declarat că "angajamentul nu s-a încheiat încă".

În total, peste 200 de drone şi rachete au fost lansate până în prezent, au adăugat aceştia.

În total, avioanele de luptă israeliene au interceptat peste 10 rachete de croazieră şi zeci de drone în afara graniţelor ţării.

De asemenea, israelienii au confirmat că Iranul a lansat zeci de rachete sol-sol, dintre care majoritatea au fost interceptate. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene: Acest eveniment continuă şi numărul de drone lansate a depăşit 200. Aeroportul militar al Israelului a fost lovit în urma atacului cu rachete al Iranului. Un număr mic de rachete lansate de Iran au atins solul israelian.

UPDATE Iranul a lansat încă 70 de rachete asupra Israelului, ceea ce aduce numărul total la 150-  ABC News

Forţele de Apărare ale Israelului au confirmat pentru prima dată că Iranul a lansat rachete în cadrul atacului său. 

Prima reacţie a lui Joe Biden după ce Iranul a atacat Israelul

Joe Biden a confirmat că s-a întâlnit cu echipa sa de securitate naţională pentru a discuta despre atacul Iranului împotriva Israelului. Este pentru prima dată când Iranul lansează un atac direct asupra Israelului din propriul său teritoriu.
 
Preşedintele american şi-a scurtat călătoria de weekend în Delaware pentru a se întoarce la Washington. 
 
"Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului împotriva ameninţărilor din partea Iranului şi a reprezentanţilor săi este de fier", a declarat el. 

UPDATE Înalţi oficiali israelieni au spus că mare parte din atac a fost respins: „Am interceptat 99% din răspunsul iranian, ne-am pregătit pentru asta”. Potrivit acestora, „faptul că Iranul trage pentru prima dată de pe teritoriul său în Israel necesită un răspuns"

Postul de televiziune israelian Channel 12 a relatat că avioane de război americane şi britanice au doborât mai multe drone iranienen ce vizau Israelul deasupra zonei de frontieră dintre Irak şi Siria.

UPDATE Forţele americane au doborât unele dintre dronele iraniene care au fost lansate spre Israel, potrivit unei surse americane pentru ABC News.

Armata israeliană a îndemnat locuitorii din anumite zone să rămână în apropierea "spaţiilor de protecţie" până la noi ordine.

Ce ştim până acum

Iranul a lansat peste 100 de drone înarmate spre Israel ca represalii la un presupus atac israelian în Damasc care a ucis mai mulţi comandanţi iranieni de rang înalt, împingând Orientul Mijlociu mai aproape de un război regional în toată regula.  
 
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că dronele vor avea nevoie de câteva ore pentru a ajunge în ţară, adăugând că armata israeliană este "pregătită pe toate sistemele sale, în ofensivă şi apărare, pentru o varietate de scenarii pe care le-a pregătit în avans".
 
"Lucrăm în strânsă coordonare cu SUA şi cu partenerii noştri din regiune pentru a opera împotriva acestor lansări şi pentru a le intercepta", a declarat Hagari într-o conferinţă de presă televizată.
 
Gărzile Revoluţionare ale Iranului au afirmat că "zeci" de rachete şi drone au fost lansate împotriva Israelului. O postare publicată de contul liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei, pe platforma de socializare X, a spus: "Regimul malefic va fi pedepsit".
 
Un oficial militar israelian de rang înalt a declarat că este prea devreme pentru a spune ce vizează Iranul şi că "ar putea exista mai multe valuri de atacuri". 
 
Aceştia au adăugat că Israelul urmăreşte îndeaproape şi dacă alte grupuri susţinute de Iran în regiune se vor alătura atacului, dar au refuzat să ofere mai multe detalii.

SUA au interceptat mai multe ţinte asupra Siriei şi Irakului

UPDATE 

Canalul 12: spaţiul aerian israelian s-a închis fără a stabili o dată pentru deschiderea sa.

UPDATE 

Întâlnirea guvernului de război israelian pentru a discuta despre atacul iranian a început. 

Radioul armatei israeliene estimează: Iranul şi-a intensificat atacul datorită coordonării israeliene cu Statele Unite.

Aeroportul Ben Gurion este pe cale să se închidă.

Mass-media de stat iordaniană: Majestatea Sa Regele Abdullah declară stare de urgenţă asupra tuturor pământurilor Regatului Haşemit al Iordaniei.

UPDATE 

Purtătorul de cuvânt al IDF: Lucrăm cu SUA şi alte ţări din regiune pentru a intercepta UAV-urile. Avem un sistem defensiv excelent. Atacul iranian care a început include şi rachete de croazieră, şi nu doar drone. 

Purtătorul de cuvânt al Armatei Esqatil: Dronele durează câteva ore să ajungă iar, dacă intră în spaţiul aerian, va suna alarma de pericol.

UPDATE 

Pentru prima dată, Iranul lansează un atac direct asupra Israelului din propriul său teritoriu. Israelul şi-a închis spaţiul aerian începând cu ora 00:30 şi până la 07:00, într-o mişcare de precauţie împotriva posibilelor ameninţări aeriene.

Ştirea iniţială

Potrivit rapoartelor externe, atacul din Iran către Israel a început, semnalând o escaladare a tensiunilor în regiune. În următoarele ore, se aşteaptă un număr mare de drone şi rachete în spaţiul aerian al Israelului, potrivit surselor militare. Aceste ameninţări iminente au determinat măsuri de precauţie sporite din partea autorităţilor israeliene, inclusiv punerea Forţelor de Apărare Israeliene în stare de alertă maximă şi închiderea instituţiilor de învăţământ. Cabinetul de securitate israelian a fost convocat într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta şi coordona măsurile de pregătire şi protecţie împotriva posibilelor atacuri.

Această escaladare tensionată vine în urma asasinării generalului iranian Zahedi, ceea ce a determinat ameninţări din partea Iranului cu represalii împotriva Israelului. Administraţia Biden se confruntă cu temeri legate de o escaladare regională mai amplă şi a fost avertizată de Iran să nu intervină. În plus, Gardienii Revoluţiei din Iran au confiscat o navă comercială, alimentând şi mai mult tensiunile din regiune.

Statele Unite şi Israelul colaborează pentru contracararea agresiunii potenţiale din partea Iranului, iar Secretarul Apărării Austin a reiterat sprijinul total al Statelor Unite pentru apărarea Israelului. În anticiparea unui atac, Israelul şi-a consolidat apărarea şi pregătirile pentru a face faţă provocărilor. Această situaţie subliniază natura volatilă a regiunii şi riscul crescut de escaladare a conflictului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici