Washingtonul speră să reia relaţiile cu Teheranul şi să îl convingă să oprească activităţile de îmbogăţire a uraniului, cel mai important aspect al programului său nuclear, şi, de asemenea, să retragă sprijinul unor organizaţii teroriste din regiune. În unele probleme, ca retragerea trupelor americane din Irak şi stabilizarea Afganistanului, cele două ţări îşi pot apropia poziţiile, dar în privinţa programului nuclear divergenţele s-ar putea dovedi ireconciliabile.
"Dacă politica (Statelor Unite-n.r.) se schimbă, cele două naţiuni se vor apropia, cele două guverne se vor apropia, iar şansele pentru dialog şi cooperare vor creşte", a declarat Mojtaba Samareh-Hashemi. El susţine că "politica lui (George W.) Bush a fost de a folosi (problema nucleară-n.r.) ca scuză pentru a se ridica împotriva naţiunii iraniene" şi că "pentru a avea loc o schimbare această politică trebuie schimbată".
O îngrijorare a Teheranului este încercarea Statelor Unite de a negocia cu elemente ale talibanilor, grupul radical sunnit pe care l-a îndepărtat de la putere în Afgtanistan şi pe care Iranul îl consideră o ameninţare la adresa securităţii sale. "Atunci când Statele Unite merg în Afganistan sub pretextul unei lupte împotriva grupurilor ilegale, cum pot intra în negocieri cu acestea?", se întreabă consilierul lui Ahmadinejad.
El a criticat de asemenea sprijinul acordat de administraţia Bush Israelului, în conflicte ca ofensiva din Fâşia Gaza împotriva Hamas, mişcare pe care Iranul o susţine, şi războiul din 2006 împotriva Hezbollah, de asemenea susţinut de Teheran. "Va continua noua administraţie să susţină aceleaşi politici? Dacă o va face, atunci nu se va schimba nimic", a spus Samareh.