Iranul şi-a anunţat retragerea parţială din acordul nuclear din 2015/ Rusia dă vina pe SUA pentru această decizie

Iranul a trimis scrisori ambasadorilor din mai multe ţări, în care şi-a anunţat retragerea parţială din acordul nuclear semnat în 2015 cu marile puteri mondiale, a informat televiziunea de stat, fără a detalia ce măsuri intenţionează să ia în acest sens, potrivit Al-Jazeera.

736 afișări
Imaginea articolului Iranul şi-a anunţat retragerea parţială din acordul nuclear din 2015/ Rusia dă vina pe SUA pentru această decizie

Iranul şi-a anunţat retragerea parţială din acordul nuclear din 2015/ Rusia dă vina pe SUA pentru această decizie

Scrisorile au fost trimise liderilor Marii Britanii, Chinei, Uniunii Europene, Franţei şi Germaniei.

Aceste state au fost semnatare ale acordului nuclear, în care Iranul s-a angajat să limiteze programul de îmbogăţire al uraniului în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

O altă scrisoare a fost trimisă Rusiei.

În scrisorile trimise către ambasadorii ţărilor semnatare, Iranul a declarat că îşi va relua unele dintre angajamentele din cadrul acordului nuclear din 2015, a informat televiziunea de stat IRIB.

Ministerul iranian de Externe a anunţat: "Decizia înaltului consiliu de securitate de a înceta să acţioneze în baza unor angajamente ale Republicii Islamice Iran în cadrul Acordului JCPOA a fost comunicată şefilor de stat ai ţărilor care fac parte încă din acord".

Într-un discurs difuzat la televiziunea naţională, Rouhani a spus că ceilalţi semnatari - Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia - au la dispoziţie 60 de zile pentru a-şi respecta promisiunile de a proteja sectoarele petrolului şi bancar din Iran de sancţiunile impuse de SUA, în caz contrar va relua activitatea de îmbogăţirea uraniului dincolo de nivelul scăzut permis de acord

Tot miercuri, preşedintele iranian Hassan Rouhani a afirmat că Teheranul va opri programul de vânzare a uraniului îmbogăţit în exces şi a apei grele în alte ţări, un aranjament folosit în cadrul acordului nuclear pentru a-şi menţine propriile stocuri sub limitele permise.

"Dacă cele cinci ţări vor venit la masa negocierilor şi vom ajunge la un acord şi dacă ele ne-ar putea proteja interesele în sectorul petrolier şi bancar, vom reveni de unde am plecat", a spus Rouhani.

Măsura a venit la un an de la data la care Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump şi-a retras ţara din acord. De atunci, SUA a restabilit sancţiunile economice dure impuse Iranului, chiar dacă Teheranul a continuat să respecte acordul, potrivit inspectorilor ONU.

Franţa doreşte păstrarea Acordului Nuclear cu Iranul

Ministrul Apărării din Franţa, Florence Parly, a declarat miercuri că doreşte menţinerea Acordului Nuclear semnat cu Iranul în anul 2015 şi a avertizat că vor exista consecinţe dacă Administraţia de la Teheran nu îşi păstrează angajamentele, relatează Reuters.

Ministrul francez a transmis că refuzul Iranului de a-şi păstra angajamentele prevăzute în Acordul Nuclear se va pune problema activării unui mecanism de sancţionare.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat că va relua operaţiunile de prelucrare a uraniului dacă puterile mondiale semnatare nu îşi menţin promisiunile făcute prin intermediul acordului.

Florence Parly a declarat că nimic nu ar fi mai rău decât retragerea Iranului din Acordul Nuclear şi că Franţa, Marea Britanie şi Germania fac tot posibilul pentru a menţine acordul activ.

Reacţia Israelului

Israelul nu va permite Administraţiei de la Teheran să dezvolte armament nuclear, a declarat miercuri prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, după ce Iranul şi-a anunţat retragerea parţială din Acordul Nuclear, relatează Reuters.

„În această dimineaţă am auzit că Iranul intenţionează să îşi dezvolte programul nuclear. Nu vom permite Iranului să obţină armament nuclear. Vom continua să ne luptăm cu cei care ne-ar putea ucide”, a declarat Netanyahu.

Kremlin: SUA sunt responsabile de decizia Iranului

Administraţia de la Kremlin a transmis miercuri că decizia Iranului de a se retrage parţial din Acordul Nuclear semnat în 2015 a fost provocată de presiunea externă exercitată de Statele Unite, relatează agenţiile de presă Reuters şi RIA.

„Preşedintele Vladimir Putin a vorbit în mai multe rânduri despre consecinţele acţiunilor negândite în ceea ce priveşte Iranul, cu referire la deciziile luate de Statele Unite. Acum, vedem cum consecinţele încep să apară”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dimitri Peskov, cu referire la decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul Nuclear şi de a reimpune sancţiuni împotriva Iranului.

Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că decizia Administraţiei de la Teheran de a reduce o parte a promisiunilor făcute în cadrul acordului este o măsură legală.

Zarif i-a transmis lui Lavrov că decizia Iranului nu încalcă prevederile iniţiale ale Acordului Nuclear, semnat în anul 2015.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici