Iranul şi-ar putea relua oricând programul nuclear militar, după interzicerea inspecţiilor AIEA

Autorităţile americane au declarat că programul iranian secret de dezvoltare a armelor nucleare, suspendat în 2003, ar putea fi reluat cu uşurinţă, având în vedere că Teheranul a interzis vizitele inspectorilor ONU.

1 afișare

Teheranul afirmă că nu a încercat niciodată să producă energie nucleară în alte scopuri decât pentru producţia de electricitate, dar există informaţii cu privire la inducera în eroare a experţilor AIEA şi la acumularea de uraniu îmbogăţit sfidând solicitările ONU de a pune capăt acestor demersuri.

Emisarul american Gregory Schulte a declarat că raportul serviciilor secrete dispune de probe noi privind o acţiune concentrată pe crearea în secret a unei bombe atomice de către Iran şi că nu există nici un motiv de relaxare chiar dacă acest proces a fost suspendat în urmă cu patru ani.

"Liderii iranieni ar fi putut decide reluarea acestui program şi nu există nici o certitudine că AIEA ar fi putut afla acest lucru, mai ales în condiţiile în care directorul general al AIEA a avertizat de două ori SUA în legătură cu diminuarea informaţiilor cu privire la activităţile nucleare curente ale Iranului. Este o problemă de mare importanţă", a precizat acesta.

Schulte se referea la restricţiile impuse de autorităţile iraniene inspectorilor AIEA de a trece dincolo de câteva zone a căror activitate nucleară a fost declarată, ca răspuns faţă de măsurile Consiliului de Securitate al ONU de a impune primele două seturi de sancţiuni împotriva Teheranului.

"Tehnologia pe care o produce Iranul în prezent în scopul îmbogăţirii (uraniului), care nu este neapărat necesară unui program nuclear civil, ar putea fi foarte uşor folosită la construirea unei bombe, dacă aşa vor decide liderii iranieni", a precizat el.

Schulte a arătat că descoperirile serviciilor de informaţii americane urgentează nevoia ca Iranul să coopereze rapid şi complet cu AIEA în vedera rezolvării problemelor legate de vechile activităţi nucleare şi clarificare a oricărei suspiciuni.

"Încă mai aşteptăm dezvăluiri complete, dar acum credem că au şi mai multe de dezvăluit ca urmare a raportului american. (...) Aşteptăm să vedem dacă liderii iranieni sunt pregătiţi să mărturisească existenţa unui program nuclear militar în trecut", a arătat Schulte.

Diplomaţii occidentali arată că oficialii AIEA au întâmpinat dificultăţi în a obţine informaţii credibile cu privire la urmele de uraniu îmbogăţit descoperite la un centru de cercetare.

Oficialii occidentali sunt îngrijoraţi de eventualitatea ca Iranul să îşi fi făcut calculele astfel încât o cooperare parţială să fie suficientă pentru a menţine China şi Rusia în opoziţie faţă de încercarea ONU de a impune noi sancţiuni în cadrul Consiliului de Securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici