Israelul critică Reuters pentru modificarea unor imagini din timpul raidului - FOTO

Ministrul israelian pentru diaspora, Yuli Edelstein, a trimis luni o scrisoare agenţiei Reuters, căreia îi reproşa decuparea unor fotografii făcute la bordul navei turceşti Mavi Marmara, în cursul atacului israelian asupra flotilei propalestiniene, relatează Jerusalem Post.

30 afișări
Imaginea articolului Israelul critică Reuters pentru modificarea unor imagini din timpul raidului - FOTO

Israelul critică Reuters pentru modificarea unor fotografii din timpul raidului (Imagine: littlegreenfootballs.com)

Aceste fotografii, publicate duminică de cotidianul turc Hurriyet, înfăţişau imagini cu comandourile israeliene în timpul atacului împotriva navei turceşti, dar din care au fost îndepărtate cuţite ţinute de activişti propalestinieni de la bord. Pe un blog, LittleGreenFootballs.com, care a sesizat, iniţial, lipsa cuţitelor, fondatorul acestuia, Charles Johnson, a postat atât relatarea despre abordaj, cât şi cele două seturi de fotografii.

Descriind decuparea imaginilor drept o "manipulare prin imagini din partea Reuters", Edelstein adăuga în scrisoare că este "sigur" că agenţia ştia că aceste fotografii "realizate de activiştii violenţi de la bordul navei Mavi Marmara şi publicate de presa turcă, arată în mod clar utilizarea de cuţite împotriva militarilor israelieni". Însă, când au fost distribuite iniţial, de serviciul Reuters de fotografie, acestea "au fost decupate pentru excluderea cuţitelor şi sângelui care dovedeau intenţiile violente ale participanţilor la atacuri, oferind dovezi vitale pentru afirmaţiile Israelului", adăuga ministrul.

Copii ale aceleiaşi scrisori au fost trimise preşedintelui Reuters, David Thomson, şi directorului filialei agenţiei din Ierusalim, Alistair McDonald. Admiţând că între timp agenţia a "distribuit imaginile originale", Edelstein şi-a exprimat "profunda îngrijorare asupra faptului că modificarea imaginilor distribuite ar fi putut fi făcută mai degrabă intenţionat, decât din cauza unei erori, în cadrul procesului de editare".

Pe de altă parte, potrivit cotidianului israelian Haaretz, Reuters a respins, luni, acuzaţiile privind o relatare partizană a atacului israelian împotriva flotilei propalestiniene, precizând că a revenit la utilizarea "setului original" de imagini, imediat după descoperirea modificării acestora. "Reuters este angajat într-o (politică) de relatare imparţială şi acurată. Toate imaginile distribuite prin serviciile noastre sunt supuse unei evaluări editoriale stricte şi unui proces de selecţie", a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei.

"Imaginile respective au fost publicate în Istanbul, în urma unei practici editoriale normale prin care au fost pregătite pentru difuzare, care a inclus tăierea marginilor. Când ne-am dat seama că pumnalul a fost tăiat din neatenţie din imagini, Reuters a revenit imediat la setul iniţial", a adăugat acesta. Nu este pentru prima dată când agenţia a fost acuzată de manipularea unor imagini în defavoarea Israelului. În cel de al Doilea Război din Liban, în 2006, agenţia a admis că o fotografie din Beirut, în urma bombardamentelor israeliene, a fost alterată cu ajutorul unui soft.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici