Julian Assange a pierdut cea mai recentă încercare de a opri extrădarea în SUA pentru acuzaţii de spionaj

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a pierdut o nouă încercare de a bloca extrădarea sa din Marea Britanie în SUA, potrivit unui ordin judecătoresc publicat vineri.

536 afișări
Imaginea articolului Julian Assange a pierdut cea mai recentă încercare de a opri extrădarea în SUA pentru acuzaţii de spionaj

Julian Assange a pierdut cea mai recentă încercare de a opri extrădarea în SUA pentru acuzaţii de spionaj

Judecătorul Jonathan Swift, de la Înalta Curte, a declarat că un nou apel ar însemna pur şi simplu "reluarea" unor argumente pe care avocaţii lui Assange le-au prezentat deja şi pe care le-au pierdut.
 
Assange se luptă de ani de zile în instanţele britanice pentru a evita să fie trimis în SUA, unde se confruntă cu 17 acuzaţii de spionaj şi o acuzaţie de utilizare abuzivă a computerului pentru publicarea de către WikiLeaks a unor documente diplomatice şi militare clasificate în urmă cu mai bine de un deceniu.
 
În 2021, un judecător districtual britanic a decis că Assange nu ar trebui să fie extrădat, deoarece ar putea să se sinucidă dacă ar fi deţinut în condiţiile dure din închisoarea americană. Ulterior, autorităţile americane au dat asigurări că Assange, născut în Australia, nu va fi supus unui tratament sever care, potrivit avocaţilor săi, i-ar pune în pericol sănătatea fizică şi psihică.
 
Aceste asigurări au determinat Înalta Curte şi Curtea Supremă a Marii Britanii să anuleze hotărârea instanţei inferioare, iar guvernul britanic a autorizat extrădarea în iunie 2022, scrie CNBC
 
Însă, într-o hotărâre făcută publică vineri, Swift a declarat că toate cele opt părţi ale potenţialului apel al lui Assange nu sunt "argumentabile" şi nu ar trebui să fie audiate.
 
"Apelul propus nu reprezintă altceva decât o încercare de a relua argumentele extinse prezentate şi respinse de către judecătorul districtual", a spus acesta.
 
Soţia lui Assange, Stella Assange, a declarat că fondatorul WikiLeaks va face o nouă încercare de apel în cadrul unei audieri la Înalta Curte marţi. Assange aproape că şi-a epuizat căile de atac în Marea Britanie, dar ar mai putea încerca să îşi ducă cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
 
"Rămânem optimişti că vom învinge şi că Julian nu va fi extrădat în Statele Unite, unde se confruntă cu acuzaţii care ar putea duce la petrecerea restului vieţii într-o închisoare de maximă securitate pentru că a publicat informaţii adevărate care au dezvăluit crime de război comise de guvernul american", a declarat Stella Assange pe Twitter.
 
Susţinătorii şi avocaţii lui Assange susţin că acesta a acţionat în calitate de jurnalist şi că are dreptul la protecţia primului amendament privind libertatea de exprimare. Ei susţin că acest caz este motivat politic, că s-ar confrunta cu un tratament inuman şi că nu ar putea avea parte de un proces corect în SUA.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici