- Home
- Externe
- MOSCOVA, (05.12.2014, 20:17)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Lavrov: Transnistria are dreptul la activităţi economice externe. Rusia vrea soluţionarea crizei
Acordurile privind soluţionarea crizei transnistrene trebuie implementate, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledând pentru evitarea ingerinţelor şi pentru aplicarea unui memorandum privind dreptul Transnistriei la activităţi economice externe.
1302 afișări

Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Referindu-se la poziţia Rusiei privind perspectivele de soluţionare a aşa-numitelor "conflicte îngheţate" din spaţiul postsovietic, Lavrov a dat asigurări că Moscova are un singur plan - stimularea părţilor să găsească soluţii.
"Actorii externi pot ajuta. Mă refer la criza din Nagorno Karabah, la criza transnistreană şi la cea din Ucraina", a afirmat Lavrov, citat de agenţia TASS.
"Este important ca, atunci când părţile ajung la un acord, actorii externi să menţină cu grijă aceste înţelegeri, nu să recurgă la provocări, cum s-a întâmplat în anul 2003", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Șase filme care apar în luna octombrie. „Lupin” revine cu sezonul 3 la Neflix/ Tom Hiddleston își reia personajul din Loki
-
Războiul, la graniţele României. Radarul Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional. Prealerte în Tulcea şi la Galaţi
-
Se închide circulaţia pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
-
Putin are motive să sune mobilizarea: Rusia a pierdut 278.130 de soldaţi în luptă
Potrivit TASS, un plan de pace iniţiat în anul 2003 de Chişinău şi Tiraspol nu ar fi fost semnat la solicitarea Uniunii Europene. "De atunci, ne confruntăm în continuare cu această criză", a continuat Lavrov.
Lavrov se referă la "Memorandumul Kozak", din 2003, care prevedea crearea unui stat federal moldovean din care să facă parte Transnistria. Planul, o extindere a unui document asemănător din anul 1997, a fost respins de preşedintele moldovean de la acea vreme, Vladimir Voronin, care a argumentat că propunerea intra în contradicţie cu legea fundamentală a ţării.
"În anul 1997, Transnistria şi R.Moldova au semnat un memorandum privind dreptul transnistrenilor la activităţi economice externe. Acest memorandum a funcţionat mult timp. Însă acum nu este aplicat. Probabil este vorba de o tentativă pentru crearea condiţiilor de strangulare economică, cu scopul de a forţa Transnistria să renunţe la poziţia sa corectă. Aceste acorduri trebuie aplicate", a insistat Lavrov.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




CANCAN.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe