- Home
- Externe
-
KIEV, (22.04.2014, 11:33)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Liderul tătarilor are accesul interzis în Crimeea timp de cinci ani
Liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, are accesul interzis timp de cinci ani pe teritoriul ucrainean alipit în martie la Rusia, a anunţat marţi Medjlis, adunarea tătarilor din Crimeea.
1769 afișări

Tătari din Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Părăsind Crimeea pentru a merge la Kiev marţi dimineaţă, lui Djemilev i-a fost înmânat un document de către vameşi care îi interzice să intre în Federaţia Rusă până la 19 aprilie 2019, a precizat pentru AFP Lilia Muslimova.
"Această decizie arată cu ce stat «civilizat» avem de-a face", a reacţionat Djemilev pentru site-ul de ştiri zn.ua.
Tătarii, minoritate musulmană din Crimeea, s-au arătat ostili alipirii peninsulei la Rusia în martie, în urma unui referendum denunţat drept ilegal de Kiev şi occidentali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța este lovită de noi greve, în timp ce Macron și sindicatele nu dau înapoi în lupta privind vârsta de pensionare
-
Curtea de Apel Bucureşti, evacuată, după o ameninţare cu bombă
-
Grevă de proporţii în Franţa. Francezii nu acceptă creşterea vârstei de pensionare
-
Comisia Europeană aprobă capitalizarea noii bănci de investiţii şi dezvoltare din România
Luni dimineaţa, aproximativ 30 de bărbaţi în ţinută de camuflaj au mers la Medjilis, adunarea reprezentativă a tătarilor din Crimeea, care a avut loc la Simferopol, pentru a retrage drapelul ucrainean care flutură din 19 aprilie, la cererea lui Djemilev, liderul istoric al tătarilor din Crimeea.
Într-un gest în favoarea acestei minorităţi, preşedintele rus Vladmir Putin a semnat un decret privind reabilitarea tătarilor din Crimea în calitate de popor reprimat în timpul lui Stalin.
Tătarii din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12 la sută din populaţia peninsulei situate în sudul Ucrainei, au boicotat în mare parte referendumul din 16 martie, care a condus la alipirea Crimeei la Rusia.
Această comunitate se îndoieşte de Moscova după ce Iosif Stalin, care îi acuza de colaborare cu germanii, a ordonat deportarea lor în masă din Crimeea către Asia Centrală, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Ei nu au primit autorizaţia de a se întoarce în Crimeea decât după perestroika, la sfârşitul epocii sovietice. Ucraina nu a adoptat niciodată legea privind reabilitarea lor, iar tătarii se confruntă în continuare cu probleme privind proprietatea asupra terenurilor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



CANCAN.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:25
O căţeluşă mutantă s-a născut cu cinci picioare şi două cozi
-
astăzi, 17:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 342. Luptele continuă fără speranţe de pace / După tancuri, acum avioanele sunt motiv de dispută / Preşedintele Braziliei propune ca un grup de ţări să medieze soluţionarea conflictului / Putin vrea să facă noi înrolări, dar ruşii fug cât pot de telegreme / Vor fi anulate alegerile prezidenţiale din martie 2024?