Localităţile eliberate de armata ucraineană exultă de bucurie. Localnicii au fost terorizaţi de trupele ruse în timpul ocupaţiei

  • Pe măsură ce ucrainenii eliberează noi localităţi, ies la suprafaţă poveşti înfiorătoare
  • Ocupanţii ruşi s-au comportat abuziv cu populaţia ucraineană
  • Civilii au avut cel mai mult de suferit în cele şase luni petrecute sub ocupaţie rusească
5415 afișări
Imaginea articolului Localităţile eliberate de armata ucraineană exultă de bucurie. Localnicii au fost terorizaţi de trupele ruse în timpul ocupaţiei

Sursa foto: Profimedia

Oraşul Balakliia din nord-estul Ucrainei a fost recucerit de armata ucraineană după trei zile de lupte crâncene. La capătul victoriei trupelor preşedintelui Voldomir Zelenski se aflau localnicii, care au trăit sub imperiul fricii timp de şase luni sub ocupaţie rusească.

Oraşul, care avea o populaţie de 27.000 de locuitori înainte de război este unul dinavanposturile cheie pe care Ucraina le-a recucerit în ultima săptămână după prăbuşirea bruscă a uneia dintre principalele linii de front ale Rusiei.

„Mă îndepărtam... când am văzut un transport  blindat venind în piaţă cu un steag ucrainean: inima mi s-a strâns şi am început să plâng”, a declarat o localnică,  Mariya Timofiyeva, în vârstă de 43 de ani.

Ororile războiului nu au ocolit nici această localitate. Poliţiştii regionali păziţi de armată au fost conduşi de localnici către o groapă comună, unde au descoperit două persoane de sex masculin. Cei doi bărbaţi erau civili şi au fost împuşcaţi la un punct de control din oraş pe 6 septembrie, când oraşul era încă sub controlul Rusiei.

"Am găsit câteva morminte. Continuăm procesul de exhumare. Până acum ştim de cel puţin cinci persoane, dar, din păcate, acesta nu este sfârşitul, credeţi-mă", a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov.

În cele şase luni de ocupaţie, Balakliia a fost complet izolat de lumea exterioară. Plăţile se făceau în ruble iar unii rezidenţi au stat ascunşi în pivniţe chiar şi două luni.

Soldaţii ruşi îi controlau frecvent pe rezidenţi în stradă şi le luau telefoanele pentru a verifica dacă există sloganuri pro-ucrainene sau pentru a vedea dacă sunt abonaţi la canalele de socializare pro-ucrainene. Unii civili au fost somaţi să se dezbrace pentru a vedea dacă există tatuaje naţionaliste. Cei care nu se încadrau în standard sau nu respectau regulile impuse de ocupanţi, ajungeau la închisoare unde de cele mai multe ori erau torturaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici