Marea Barieră de Corali, afectată de un cutremur cu magnitudinea 5,2, un fenomen foarte rar

Marea Barieră de Corali, situată în largul coastei de nord-est a Australiei, a fost afectată sâmbătă de un cutremur cu magnitudinea 5,2, un fenomen foarte rar în această zonă clasată în patrimoniul mondial al umanităţii.

253 afișări
Imaginea articolului Marea Barieră de Corali, afectată de un cutremur cu magnitudinea 5,2, un fenomen foarte rar

Marea Barieră de Corali, afectată de un cutremur cu magnitudinea 5,2, un fenomen foarte rar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cutremurul s-a produs la ora 15.30 (8.30, ora României), la circa 124 de kilometri sud-est de localitatea Townsville, la o adâncime de zece kilometri, potrivit Institutului american de Geofizică (USGS).

Nici o alertă de tsunami nu a fost declanşată, iar seismul nu s-a soldat nici cu victime, nici cu pagube, potrivit primelor informaţii.

Australia, situată departe de falii tectonice, nu este decât în mod excepţional afectată de seisme.

Marea Barieră de Coarli a fost avariată de inundaţiile de amploare care s-au înregistrat în nord-estul Australiei în ianuarie şi de ciclonul Yasi de la începutul lui februarie, iar potrivit experţilor ar putea avea nevoie de mai mulţi ani pentru a se reface.

Clasată în patrimoniul mondial al UNESCO, Marea Barieră se întinde pe o suprafaţă de circa 345.000 de kilometri pătraţi şi constituie cel mai vast ansamblu coraligen din lume.

Cu 400 de specii de corali, 1.500 de specii de peşti şi 4.000 de specii de moluşte, ea adăposteşte numeroase specii pe cale de dispariţie.

Pe de altă parte, în Noua Zeelandă, oraşul Christchurch a fost afectat sâmbătă de o replică de magnitudine 5,2 a cutremurului de la 22 februarie, soldat cu cel puţin 181 de morţi.

Seismul a fost înregistrat la ora 17.49 (8.49, ora României), având epicentrul la 16 kilometri de oraş şi la o adâncime de nouă kilometri, potrivit USGS.

Această replică seismică nu s-a soldat nici cu victime, nici cu pagube, dar alimentarea cu electricitate a fost întreruptă pentru scurt timp în unele cartiere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici