Marea Britanie sancţionează agenţi FSB acuzaţi de implicare în atacul neurotoxic asupra lui Aleksei Navalnîi

  • Marea Britanie sancţionează şapte agenţi FSB acuzaţi de implicare în atacul neurotoxic asupra disidentului Aleksei Navalnîi
  • Dominic Raab: "Transmitem un mesaj clar că orice utilizare de arme chimice de către statul rus încalcă dreptul internaţional"
988 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie sancţionează agenţi FSB acuzaţi de implicare în atacul neurotoxic asupra lui Aleksei Navalnîi

FOTO: Aleksei Navalnîi

Guvernul Marii Britanii a anunţat, vineri, sancţionarea a şapte membri ai Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) acuzaţi de implicare în atacul neurotoxic care l-a vizat pe disidentul Aleksei Navalnîi în urmă cu exact un an, informează postul Sky News.

"De la producerea atacului oribil asupra lui Aleksei Navalnîi în urmă cu un an, Marea Britanie s-a aflat în prim-planul reacţiilor internaţionale faţă de acest act înspăimântător", a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

"Prin intermediul regimului nostru de sancţiuni şi al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, transmitem un mesaj clar că orice utilizare de arme chimice de către statul rus încalcă dreptul internaţional şi este necesară o investigaţie penală transparentă", a adăugat Dominic Raab.

"Îndemnăm Rusia să îşi declare întregul stoc de substanţe chimice din gama Noviciok", a subliniat ministrul britanic de Externe.

Marea Britanie şi Statele Unite au emis un comunicat comun prin care condamnă "tentativa de asasinare" care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi. "Regretăm că autorităţile ruse au eşuat în investigarea şi în oferirea de explicaţii credibile privind utilizarea unei arme chimice asupra lui Aleksei Navalnîi pe teritoriul Rusiei, în contextul obligaţiilor pe care Rusia le are prin Convenţia privind Armele Chimice", subliniază Marea Britanie şi Statele Unite.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, aflată în vizită în Rusia, i-a cerut vineri lui Vladimir Putin să intervină pentru eliberarea disidentului Aleksei Navalnîi, la exact un an de la atacul neurotoxic atribuit serviciilor secrete ruse.

Aleksei Navalnîi este închis în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova. O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare, un caz de fraudă din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din 20 august 2020.

Rusia a respins orice implicare în atacul care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi. Preşedintele Vladimir Putin i-a răspuns vineri Angelei Merkel că Aleksei Navalnîi nu a fost condamnat din cauza activităţilor politice. "Eu vreau să subliniez că el nu a fost condamnat pentru activităţile politice, ci pentru că a încălcat legea. Rugăm să fie respectate deciziile justiţiei ruse", a afirmat Vladimir Putin, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici