Mario Monti propune organizarea unui summit la Roma pentru combaterea populismului în UE

Preşedintele Consiliului italian Mario Monti a propus sâmbătă organizarea, la Roma, a unui summit european destinat contracarării "periculoasei" intensificări a populismului în Europa, ideea pe care preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy a salutat-o imediat.

268 afișări
Imaginea articolului Mario Monti propune organizarea unui summit la Roma pentru combaterea populismului în UE

Mario Monti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În momentul în care construcţia europeană se perfecţionează, dificultăţile legate de zona euro au pus în evidenţă o sensibilitate în creştere şi periculoasă în opiniile publice din diferite ţări, cu o tendinţă spre antagonism", a declarat Monti în cadrul unei întâlniri cu presa după o reuniune cu Van Rompuy la Cernobbio (nord), în cadrul unui forum economic.

Monti a deplâns "reemergenţa vechilor stereotipuri şi a vechilor tensiuni", în special între ţările din nord şi cele din sud.

"Este paradoxal şi trist, într-o fază în care speram să completăm integrarea, vedem dimpotrivă un fenomen periculos cu numeroase populisme ce vizează o dezintegrare în aproape toate ţările membre", a continuat el.

De unde ideea de a găzdui simbolic, la Roma, în Capitoliu, unde a fost semnat în 1957 tratatul fondator al Comunităţii Europene, un "summit ad hoc" al şefilor de stat şi de guvern, în scopul de a lupta împotriva "fenomenelor de respingere", a explicat Monti. "Sper că această idee se va realiza", a declarat el, adăugând că a vorbit despre ea cu preşedintele italian Giorgio Napolitano.

Van Rompuy a declarat că "salută" ideea şefului Guvernului italian. "Am programat discuţii la sfârşitul lui 2014, dar dată fiind situaţia actuală, ar fi o idee bună să avem această dezbatere cu mult înainte", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici