Medicii, mai importanţi decât avocaţii pentru mafioţii italieni: Prescriau medicamente pentru a crea simptomele unor boli cu care să scape de închisoare

Medicii supuşi, care sunt dispuşi să falsifice certificate de boală, să prescrie medicamente sau chiar să ofere pastile care dau simptomele unor boli grave, sunt indispensabili mafioţilor italieni când se confruntă cu legea, nu avocaţii, potrivit unei cărţi de Corrado de Rosa, arată The Independent.

127 afișări
Imaginea articolului Medicii, mai importanţi decât avocaţii pentru mafioţii italieni: Prescriau medicamente pentru a crea simptomele unor boli cu care să scape de închisoare

Giuseppe Setola, lider al clanului Camorra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua carte a lui Corrado de Rosa arată cum unii dintre cei mai faimoşi mafioţi italieni au mimat totul, de la boli mintale la orbire, cu ajutorul medicilor coruptibili.

Medicii mafiei şi-au antrenat clienţii să mimeze anumite boli şi chiar le-au prescris medicamente pentru a crea simptomele acelor maladii. Cartea arată cum doctorii le dădeau mafioţilor încarceraţi pastile pentru pierderea apetitului, astfel încât să simuleze anorexia sau depresia.

Un mafiot din Napoli, Ettore Russo, a fost eliberat temporar din închisoare pentru a-şi "trata depresia", el profitând de acest lucru pentru a mai ucide persoane.

Unul dintre cele mai şocate cazuri descrise în carte este cel al asasinului brutal Giuseppe Setola, lider al clanului Camorra, care a fost diagnosticat, în timpul procesului, cu pierderea vederii. În 2008, când se afla în Pavia la un control oftalmologic, Setola a fugit în Campania, unde a condus un masacru în urma căruia 18 persoane au murit, inclusiv victime nevinovate care au fost prinse în conflictul armat.

Autorul cărţii, el însuşi medic şi martor specialist, mai scrie despre modul în care unii psihiatri sunt plătiţi de liderii mafiei să diagnosticheze informatorii poliţiei cu boli mintale, astfel încât mărturia lor să nu valoreze nimic. Preţurile pentru astfel de servicii variază între 2.000 şi 50.000 de euro.

Cartea prezintă şi mărturia unui fost lider mafiot, devenit informator pentru poliţie, Gaetano Guida, care a povestit cum medicul său i-a spus, în timpul unui proces, să se poarte ca un psihopat, după care a aflat cine este martorul specialist şi l-a mituit pentru a confirma diagnosticul.

Totuşi, nu toate încercările de a minţi autorităţile au reuşit. Francesco Schiavone, un faimos mafiot din Napoli, a fost condamnat definitiv la închisoare în iunie 2008, după un proces de zece ani, în care a susţinut că suferă de depresie şi anorexie. Între primul termen al procesului şi condamnarea definitivă, cinci persoane implicate în proces au fost ucise, inclusiv un interpret.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici