Ministrul rus de Externe acuză Polonia şi Lituania de măsuri rusofobe împotriva regiunii Kaliningrad

Autorităţile din Polonia şi Lituania au adoptat o atitudine rusofobă privind cooperarea transfrontalieră cu regiunea rusă Kaliningrad, a declarat marţi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează site-ul agenţiei Tass.

1002 afișări
Imaginea articolului Ministrul rus de Externe acuză Polonia şi Lituania de măsuri rusofobe împotriva regiunii Kaliningrad

Ministrul rus de Externe: Polonia şi Lituania iau măsuri rusofobe împotriva regiunii Kaliningrad (Imagine: Hepta)

Luni, Lituania a început ridicarea unui gard la graniţa cu Rusia, în zona exclavei Kaliningrad, în tentativa de a reduce contrabanda şi migraţia ilegală şi de a consolida frontiera externă a Uniunii Europene.

"Este foarte bine că, în ciuda măsurilor rusofobe luate de Lituania şi Polonia, autorităţile locale din regiunea Kaliningrad şi din zonele limitrofe sunt conştiente de interesul poporului lor. Acesta este de a menţine contactele, nu de a ridica garduri precum cel pe care Lituania îl va crea şi nu de a renunţa la tratatul privind traficul local de frontieră, aşa cum a făcut guvernul polonez", a spus Lavrov.

Ministrul rus de Externe s-a întâlnit cu guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, care şi-a manifestat îndoiala că gardul lituanian va combate contrabanda.

"Producem metale în cantităţi suficiente ... Dacă vecinii noştri au nevoie de materiale sau cărămizi, suntem bucuroşi să-i ajutăm. Salutăm efortul Lituaniei de a lupta împotriva contrabandei, dar mă îndoiesc că gardul va fi eficient, date fiind metodele sofisticate folosite în ultimii ani. Nu am vrea să vedem această activitate limitată la un gard simbolic, dar dorim ca autorităţile lituaniene să instaleze mijloace tehnice de supraveghere", a spus Alihanov.

Gardul de la graniţa cu Rusia, înalt de doi metri şi lung de 130 de kilometri, va trece prin două districte lituaniene către râul Nemunas, care este o barieră naturală între ţara baltică şi Kaliningrad - unde se află o bază navală rusă la Marea Baltică. Instalarea va fi completată cu sisteme de supraveghere electronică şi drone. Proiectul va costa în total aproximativ 3,6 milioane de euro şi va fi finalizat până la sfârşitul acestui an.

NATO a decis consolidarea prezenţei militare în Europa de Est, inclusiv în ţările baltice. Alianţa Nord-Atlantică a precizat că vrea să fie pregătită pentru înfruntarea provocărilor din partea Rusiei, iar prezenţa militară în Lituania are un caracter absolut defensiv. Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că ţara sa "are nevoie de toate mijloacele necesare pentru apărare şi descurajare".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici