Ministrul sud-coreean de Externe: Kim Jong-Un şi-a dat cuvântul pentru denuclearizare

Ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-Wha, şi-a exprimat încrederea faţă de angajamentul regimului nord-coreean de a renunţa la programul nuclear, spunând că liderul de la Phenian "şi-a dat cuvântul" pentru detensionarea situaţiei din Peninsula Coreeană, relatează site-ul CBS News.

1828 afișări
Imaginea articolului Ministrul sud-coreean de Externe: Kim Jong-Un şi-a dat cuvântul pentru denuclearizare

Ministrul sud-coreean de Externe: Kim Jong-Un şi-a dat cuvântul pentru denuclearizare

"Semnificaţia cuvântului său este destul de importantă, în sensul că este pentru prima dată când aceste cuvinte au venit direct din partea liderului suprem nord-coreean. Cred că acest aspect este important nu numai pentru Statele Unite, ci şi pentru Coreea de Sud. Cred că vom discuta aspecte-cheie de securitate, inclusiv problema denuclearizării. Vorbim despre un angajament istoric, în condiţiile în care liderul nord-coreean va veni la sud de zona demilitarizată, pentru cel de-al treilea summit inter-coreean. Precedentele două au avut loc la Phenian. Deci faptul în sine că [Kim Jong-Un] este dispus să vină spre sud este extrem de semnificativ", a spus Kang într-un interviu pentru postul de televiziune CBS.

Şefa diplomaţiei de la Seul susţine că majoritatea comunităţii internaţionale a fost surprinsă de faptul că preşedintele american Donald Trump a acceptat foarte repede să aibă o întrevedere cu liderul de la Phenian.

"Cred că liderul nord-coreean va avea nevoie de ceva timp, având în vedere promptitudinea cu care preşedintele Trump a acceptat invitaţia la discuţii. Cred că am fost cu toţii surprinşi de rapiditatea acestei decizii. Consider că a fost o decizie extrem de curajoasă din partea preşedintelui Trump. Cred că liderul nord-coreean examinează acum situaţia. Noi îi oferim timpul de care are nevoie înainte de a transmite mesaje publice", a mai spus Kang Kyung-Wha.

La 10 martie, preşedintele american Donald Trump a precizat că tratativele cu nord-coreenii sunt în desfăşurare pentru a stabili data şi locul întâlnirii cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un. Preşedintele american a acceptat să îl întâlnească pe liderul nord-coreean până în luna mai, ca răspuns la invitaţia Phenianului.

O delegaţie condusă de către doi înalţi oficiali sud-coreeni s-a aflat la Washington pentru a informa Statele Unite despre discuţiile cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un. Chung Eui-Yong, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Coreei de Sud, a anunţat că liderul regimului de la Phenian şi-a exprimat disponibilitatea de a purta discuţii cu Statele Unite despre denuclearizare, "în cazul în care va fi garantată siguranţa regimului şi dacă ameninţările militare împotriva Coreei de Nord vor fi eliminate". Totodată, Kim Jong-Un a sugerat că Phenianul nu va mai efectua teste nucleare sau balistice dacă vor fi iniţiate discuţii cu SUA.

Presa nord-coreeană nu a transmis deocamdată niciun comentariu din partea regimului de la Phenian în privinţa unei întâlniri între Donald Trump şi Kim Jong-Un. Până în prezent, niciun preşedinte american nu s-a întâlnit cu un lider nord-coreean.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici