Moscova: Prezenţa forţelor americane în statele baltice reprezintă o încălcare a acordului NATO-Rusia

Ministerul Apărării de la Moscova susţine că prezenţa forţelor militare americane în statele baltice reprezintă o încălcare a acordului NATO-Rusia, acuzând SUA că s-au folosit de isteria stârnită în jurul exerciţiului Zapad 2017 pentru a amplasa o divizie de blindate în Polonia şi regiunea baltică.

455 afișări
Imaginea articolului Moscova: Prezenţa forţelor americane în statele baltice reprezintă o încălcare a acordului NATO-Rusia

Moscova: Prezenţa forţelor americane în statele baltice reprezintă o încălcare a acordului NATO-Rusia

"Astfel, contrar afirmaţilor făcute de NATO şi Statele Unite despre nivelul «insignifiant» de trupe la frontierele Rusiei, acum nu a fost desfăşurată o brigadă, ci o divizie mecanizată a forţelor armate americane, iar în două ore, personal antrenat poate fi transferat de la cea mai apropiată bază americană din Europa (Ramstein, Germania)", a declarat generalul Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

"În mijlocul isteriei privind planul Rusiei de a lansa o incursiune militară chiar în timpul manevrelor Zapad-2017, Divizia a 2-a de blindate din SUA a ajuns în mod tăcut în Polonia şi a fost desfăşurată acolo cu tot cu vehiculele blindate", a precizat oficialul rus, informează agenţia de ştiri Tass.

"În contextul exerciţiului militar Zapad-2017, «rotaţia» Echipei de luptă a Brigăzii a 3-a de blindate a Forţelor SUA din cadrul operaţiunii Atlantic Resolve a avut loc în Polonia şi statele baltice. Tot echipamentul acestei brigăzi - 87 de tancuri M1A1 Abrams, obuziere autopropulsate M109, 144 de blindate Bradley şi în jur de o sută de alte vehicule - ar fi rămas acolo", a completat Konashenkov.

Reprezentantul Ministerului Apărării de la Moscova a subliniat că întreaga isterie privind "ameninţarea rusă" reprezentată de manevrele Zapad-2017 este de fapt o campanie media frauduloasă a Pentagonului.

"Cine pregăteşte de fapt agresiunea?", a declarat generalul rus.

Rusia şi Belarusul au organizat Exerciţiul militar "Zapad 2017" în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Moscova a dat asigurări că exerciţiile au avut un caracter "defensiv", şi doar 12.700 de militari au participat.

Pe de altă parte, numeroşi oficiali europeni, mai ales din Polonia şi statele baltice, au afirmat că exerciţiile militare au fost un paravan care va permite Rusiei să poziţioneze aproximativ 100.000 de militari în Belarus.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici