Prima pagină » Știri externe » Mostre de praf lunar, mai prețioase decât aurul, au ajuns în Marea Britanie – împrumutate de la China

Mostre de praf lunar, mai prețioase decât aurul, au ajuns în Marea Britanie – împrumutate de la China

Mostre de praf lunar, mai prețioase decât aurul, au ajuns în Marea Britanie – împrumutate de la China
Sursa foto: X

Mostre extrem de prețioase de praf lunar au ajuns din China în Regatul Unit, sub forma unui împrumut, un demers de colaborare științifică internațională, din care mai fac parte Rusia, Japonia și Pakistan.

Minusculele și prețioasele mostre de praf lunar sunt ținute într-o facilitate de maximă securitate din Milton Keynes.

Profesorul Anand este singurul om din Marea Britanie care a atins praful, desore care el însuși spune că „este mai prețios ca aurul”.

Mostrele au fost colectate în 2020, în timpul misiunii spațiale chineze Chang’e 5, care a aterizat într-o zonă vulcanică denumită Mons Rümker. Un braț robotic a forat solul lunar și a adunat aproximativ 2 kilograme de material, care au fost aduse pe Terra într-o capsulă ce a aterizat în Mongolia Inferioară.

Profesorul Anand și echipa sa urmează să supună praful unor analize complexe: va fi măcinat fin și iradiat cu lasere.

El vrea să afle mistere legate de formarea Lunii și începuturile planetei noastre.

Se presupune că în aceste particule se află indicii esențiale care ar putea confirma teoria conform căreia Luna s-a format acum 4,5 miliarde de ani, în urma coliziunii Pământului cu un corp ceresc de mărimea planetei Marte.

Profesorul Anand a dus mostrele de praf în bagajul său de mână

„A fost ca o călătorie într-un univers paralel – investițiile Chinei în programele spațiale ne depășesc cu mult”, a declarat cercetătorul britanic.

Întors acasă cu prețioasa încărcătură, transportată chiar în bagajul său de mână, profesorul Anand a dus mostrele în laboratorul său ultra-sterilizat de la Open University.

Pentru a păstra mediul complet curat, vizitatorii trebuie să își curețe pantofii pe covorașe adezive și să poarte echipament de protecție: halate, mănuși, bonete și glugi.

Orice contaminare cu particule terestre ar putea compromite definitiv rezultatele analizelor la care vor fi supuse.